SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Kolakušić: Predstečajni i Ovršni zakon nisu smjeli biti doneseni
Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr
Datum objave: 10.12.2014. - 11:32:16
ZAGREB - "Predstečajne nagodbe na hrvatski način nemaju dodirnih točaka s pojmom instituta predstečajnih nagodbi u kojima bi se trebali dogovarati vjerovnici i dužnici te štititi imovina hrvatskih građana. Broj zloupotreba je iznimno velik i odvijao se na vrlo različite načine. Nažalost, nadležne institucije nisu na vrijeme poduzele korake da to spriječe.", smatra sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić odgovarajući na jednu od najvećih dilema odnosno jesu li na kraju predstečajne nagodbe "kvalitetan instrument" ili su "kriminalne".
Naime, kada USKOK otkrije kriminal u predstečajnoj nagodbi koja je provedena prema zakonu postavlja se pitanje koji su bili motivi zakonodavca da donese upravo ovakav zakon, piše Index.hr.

"Temeljno pitanje koje se postavlja je: Sadrži li zakon namjerno odredbe kojima se omogućilo pogodovanje nepoštenim poduzetnicima ili se radilo o ogromnom nepoznavanju prava te vremena i prostora u kojem živimo. Nisam siguran koji je odgovor neprihvatljiviji. ZFPPN i njegove izmjene koncipirani su na način koji je suprotan onome kako bi jedan propis koji regulira desetke milijardi kuna trebao izgledati", kaže Kolakušić objasnivši da sam postupak počinje kao upravni postupak u kojem glavnu riječ vodi sam dužnik, što je pravni nonsens, a trgovački sudovi su svedeni na razinu notara, odnosno zakonom im je naloženo da samo potvrđuju ono što je sam dužnik utvrdio i sproveo.

Zaštita građana od neustavnih propisa prvenstveno je tako dana u nadležnost Ustavnom sudu RH, koji je imao mogućnost još prije dvije godine povodom podnesenih prijedloga odlučiti o ustavnosti predmetnog zakona, a kasnije i povodom Zahtjeva Trgovačkog suda u Zagrebu iz srpnja 2013.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.