SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POLJOPRIVREDA
 
Komisija: Nedopustivo dogovaranje o otkupnim cenama
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 30.08.2013. - 16:02:36
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je u petak da prati stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda i da će sprečiti dogovaranje o otkupnim cenama.
"Svi učesnici na tržištu poljoprivrednih proizvoda koji se bave otkupom moraju imati u vidu da kartelsko ponašanje predstavlja najgrublju povredu pravila zaštite konkurencije i osnovnih načela slobodne tržišne privrede", ističe se u saopštenju Komisije povodom protesta poljoprivrednika.

Protesti poljoprivrednika počeli su pre dva dana jer su nezadovoljni otkupnim cenama suncokreta, kukuruza i pšenice i tvrde da se uljari dogovaraju o otkupnoj ceni suncokreta.

Komisija je ukazala da je nedopustivo svako dogovaranje o cenama koje eliminiše cenovnu konkurenciju i stvara nepovoljnije uslove za potrošače i korisnike usluga.

Osnovni cilj zaštite konkurencije je, kako je podsetila Komisija, ekonomski napredak i dobrobit društva i potrošača, a zakonom su zabranjene sve radnje i akti koji mogu da ograniče, naruše ili spreče konkurenciju.