SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREKID
 
Komisija prekinula postupak protiv Telekoma Srbija
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 18.12.2014. - 15:14:58
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije prekinula je postupak ispitivanja povrede konkurencije pokrenutog po službenoj dužnosti protiv Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija", koji je vođen zbog utvrđivanja postojanja monopola.
Kako je saopšteno iz te komisije, u postupku je ispitivana povreda konkurenciju u vidu "stiskanja marže", primene nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu (cenovna diskriminacija) i vezivanja pružanja usluge veleprodaje ADSL širokopojasnog pristupa internetu, dodelom popusta onim internet provajderima koji se od društva Telekom Srbija snabdevaju i uslugom direktnog pristupa internetu u veleprodaji.

Ispitivana su i ugovaranja uslova pod kojima se pruža usluga direktnog pristupa internetu za međunarodno povezivanje automatskim produžavanjem važenja ugovora za međunarodno povezivanje za naredne tri godine uz popust od 40 odsto za svako povećanje protoka i drugim uslovima ugovora.

Napominje se da je akcionarsko društvo Telekom Srbija u avgustu 2014. godine, zatražilo prekid postupka podnošenjem Predloga obaveza koje je spremno dobrovoljno da preuzme radi otklanjanja mogućih povreda konkurencije.

Nakon analize stanja na tržištu, te ocenjujući predložene obaveze, Savet Komisije je, kako se navodi, utvrdio da su one takve da se njima ostvaruju ciljevi mera.