SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAZNA
 
Komisija za konkurentnost: Kazna EPS Distribuciji 330 mln RSD
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 23.12.2016. - 16:31:00
Zadnja izmjena: 23.12.2016. - 16:44:09
BEOGRAD - Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je danas rešenje kojim je operator distributivnog sistema EPS Distribucija Beograd kažnjena sa 330 miliona dinara, pošto je utvrđeno da je kao jedini operator na tržištu distribucije električne energije Srbije zloupotrebila dominantan položaj.
"Ovom tržišnom učesniku izrečena je i mera zaštite konkurencije u visini od 330 miliona dinara koju je dužan da uplati u budžet Republike Srbije, kao i mere ponašanja u cilju izjednačavanja uslova poslovanja na tržištu", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Komisije.

Tokom postupka Komisija je utvrdila da je navedeno društvo svoj dominantan položaj zloupotrebilo tako što je pojedine komercijalne snabdevače električnom energijom, a posebno EPS Snabdevanje, stavilo u povoljniji položaj u odnosu na druge konkurente.

Ovakvo ponašanje je, između ostalog, i posledica netransparentne poslovne politike EPS Distribucije, navodi se u saopštenju.

EPS Distribucija je prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije nametala obavezu deponovanja sredstava obezbeđenja svim komercijalnim snabdevačima, osim EPS Snabdevanju.

Istovremeno, kako se dodaje, privredno društvo EPS Distribucija je pravilo razliku u pogledu iznosa sredstava obezbeđenja, jer je za neke korisnike sistema iznos računat na bazi mesečne, a za druge na bazi tromesečne vrednosti pružene usluge.

"Pri tome, gotovo svi komercijalni snabdevači električnom energijom, mogli su da vrše deponovanje sredstava obezbeđenja samo u jednoj poslovnoj banci, po izboru EPS Distribucije. EPS Snabdevanje imalo je, u kraćem vremenskom periodu, značajno duži rok za plaćanje dospelih obaveza, u odnosu na sve ostale komercijalne snabdevače".

Sve navedene radnje, kakao konstatuje Komisija, za posledicu imaju povećanje cene koštanja električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače.

Komisija je naročito cenila saradnju i postupanje EPS Distribucije koja je, još tokom trajanja postupka, izmenila sporne akte i iskazala volju da u potpunosti otkloni ponašanje na tržištu koje je dovelo do povrede konkurencije, navodi