SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERES
 
Končar i Moroney zajedno u Uljanik
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 24.10.2018. - 07:50:15
PULA - Kakve su šanse da Uljanik i 3. maj prežive dramu s kojom su suočeni, da opstanu u sadašnjem obliku, da radnici nastave graditi brodove - no ne s gubicima, već sa zaradom. 

Njihova su sadašnjica - stalni problemi s isplatom plaća, blokirani računi, navozi na kojima se nema baš što raditi, potraga za uistinu kvalitetnim strateškim partnerom bez fige u džepu i želja za što bržim odlaskom postojećeg menadžmenta. Nimalo optimistična situacija, za koju dobri poznavatelji tvrde - vodi prema stečaju.

Ekskluzivni gost Teme dana bio je predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda koji se u program uključio nakon sastanka s Dankom Končarom i Glen Moroneyem, za čiju Scenic grupu Uljanik gradi luksuzni polarni kruzer. Komentirao je informaciju da bi se Končar i Moroney mogli udružiti te u Uljanik zajednički ući kao strateški partneri.

"Želimo imati za partnera i Scenic, a ako je više partnera zainteresirano, posebno za brodogradnju - signali prema javnosti i percepcija mogu biti samo pozitivni", kazao je.

A kako bi skinuli blokadu s Trećeg maja, kaže Rossanda - razgovaraju sa svakim vjerovnikom, ali su krenuli od najvećih.

"Treba razjasniti da pokušavamo deblokirati račun bez novaca. Radi se o čistim uvjeravanjima da za Treći maj postoji budućnost i da se pokaže dobra volja", kazao je.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac pred novinarima je iznio razlog zašto gospodin Gianni Rossanda odmah mora odstupiti s mjesta predsjednika Uprave Uljanik grupe. Prema njegovim riječima Rossanda je u šest godina odgovoran za veliko financijsko dugovanje, 3 do 4 puta veće nego što je temeljni kapital Uljanika. Cerovac se dotaknuo nagađanja da Rossandina plaća iznosi 30, pa čak i 60 tisuća kuna.

"Nemam ništa protiv svog odlaska, čak ga i priželjkujem. Moram podsjetiti da je od kraja mog mandata, u travnju - bilo rečeno da ćemo ostati na 'tehničkoj funkciji' do finaliziranja programa restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera. Činjenica je i da se svaki put kad je trebala biti promijenjena uprava - okolnosti nisu poklopile. Očekujem da će ovaj tjedan sud imenovati članove NO-a. Bilo bi neozbiljno dati ostavku dok nema NO-a", kazao je.

"Nemoguće je da je jedna osoba odgovorna za stanje u sustavu kakav je brodogradnja. Ako će biti lakše, ako se svi time amnestiraju - to kao priča može proći", odgovorio je Gianni Rossanda na pitanje: 'Tko je odgovoran za ovakvu situaciju u Uljanik grupi'. Nije želio odgovoriti na pitanje kolika mu je plaća, samo je kazao da je "linearna i u skladu s plaćom predsjednika Uljanika u zadnjih 20 godina". Smatra kako ga se ne može osumnjičiti ili optužiti za ništa, osim za poslovne odluke.

"Ako je to krimen, onda je to krimen", kratko je kazao.