SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULJANIK
 
Končar: Usuglasili smo plan restrukturiranja, ali...
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.12.2018. - 22:53:41
PULA - Izabrani strateški partner Uljanika Danko Končar rekao je u ponejeljak navečer nakon posjeta Uljanika i sastanka s Upravom i sindikatima da su usuglasili plan restrukturiranja i da nijedan oblik financijske intervencije njegove grupacije nije moguć sve dok Vlada i Europska komisija ne odobre taj plan.

"Danas su Kermas energija i Uprava Uljanika usuglasili plan restrukturiranja s kojim zajednički nastupamo prema Vladi Republike Hrvatske," poručio je Končar.

U ponedjeljak ujutro točno u sedam sati Uljanik je još jedanput stao. Ovoga puta tiho, najtiše dosad, krajnje iscrpljen agonijom kojoj očito nema kraja, uronio je u svoj novi, možda i zadnji štrajk. Na početku mjeseca kojeg mnogi smatraju najsretnijim u godini, na pulsko brodogradilište spustila se tuga i razočarenje. Plavih „trliža“ u i oko Uljanika svakim je danom sve manje, pa su radnici, iako je bila najavljena mogućnost izlaska na ulice, jučer štrajkali na svojim radnim mjestima.

Tijekom poslijepodneva u brodogradilište je stigao i izabrani strateški partner Danko Končar, no razgovori koji su vođeni s njim za predstavnike sindikata i štrajkaškog odbora nisu polučili očekivane rezultate. Na sastanku na kojem su bili i predstavnici uprave i nadzornog odbora, predstavnici štrajkaškog odbora tražili su od Končara da se izjasni želi li njegova Kermas energija i dalje biti strateški partner Uljanika u restrukturiranju, odnosno da ukoliko to želi i financijski pomogne u najtežim trenutcima kroz koje prolazi brodogradilište, odnosno pomogne u osiguravanju novca koji bi omogućio isplatu punih plaća radnicima za rujan i listopad.

"Pitao sam Končara imamo li strateškog partnera ili ga nemamo? Na to je on odgovorio da ukoliko mislimo na strateškog partnera koji će nam pomoći savjetima, da takvog strateškog partnera imamo, no ukoliko mislimo na onog strateškog partnera koji treba dati novac, da takvog strateškog partnera nemamo. U tom trenutku smo se mi iz sindikata digli i napustili sastanak jer smo smatrali da nemamo više o čemu razgovarati", kazao je nakon sastanka predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

Pred ulazom u brodogradilište već od ranog su jutra bila tri policijska vozila s pripadnicima interventne policije koji su zbog mogućeg izlaska radnika u grad i incidenata nadzirali situaciju, ali pokazalo se da je to ipak bilo samo preventivno "puhanje na hladno" i da nikakve posebne potrebe za njihovom prisutnošću ipak nije bilo. Pred portom okupili su se tek novinari, iščekujući bilo koga tko će skupiti volje i želje za razgovor i obraćanje, ne njima, već javnosti, no i takvih u Uljaniku u zadnje vrijeme sve je manje. Zavladao je svojevrsni "silenzio stampa" u kojem tek rijetki pojedinci još uvijek ne bježe od mikrofona.