SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZBJEGLIČKA KRIZA
 
Kongres: Republikanci traže stanku u planu za prihvat sirijskih izbjeglica
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.11.2015. - 22:28:44

WASHINGTON - Vođe republikanaca u američkom Zastupničkom domu, zabrinuti zbog prijetnji SAD-u nakon napada u Parizu, izrađuju planove za suspenziju planova predsjednika Baracka Obame o prihvatu 10 tisuća sirijskih izbjeglica u zemlju.

Predsjednik donjeg doma američkog Kongresa Paul Ryan, koji je na čelu kluba republikanaca tek tri tjedna, rekao je da je uspostavio radnu skupinu koja "što prije" treba razmotriti pravne načine za zaustavljanje Obaminog plana za sirijske izbjeglice.

"Bilo bi razborito i odgovorno uzeti stanku u ovom aspektu programa za izbjeglice kako bi se moglo provjeriti da se među izbjeglice ne pokušavaju ubaciti teroristi", rekao je Ryan novinarima u zgradi Kongresa.

Ryan nije iznio pojedinosti o mogućem prijedlogu zakona, ali nekolicina republikanskih zastupnika obaju domova pokušavaju progurati mehanizam kojim bi se mogao blokirati Obamin plan za razmještaj Sirijaca.

U reakciji na strahove da bi među sirijskim izbjeglicama u Ameriku mogli ući islamistički militanti, državni tajnik John Kerry rekao je da je od 785 tisuća izbjeglica koje su SAD prihvatile od 2001. naovamo samo za njih 12 "utvrđeno da bi mogli biti problematični glede terorizma".