SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDA
 
Konzorcij Western Digitala nudi 17,4 mlilijarde dolara za Toshibin biznis sa čipovima
Autor/izvor: SEEbiz / Wisebroker
Datum objave: 25.08.2017. - 08:56:20
TOKIO - Konzorcij čiji je član Western Digital ponudio je 1,9 milijardi jena (17,4 milijarde USD) za Toshibin biznis sa čipovima za skladištenje podataka, koji japanski konglomerat pokušava prodati kako bi pokrio gubitke nastale u nuklearnom sektoru, navode izvori.

Western Digital je ponudio 150 milijardi jena kroz konvertibilne obveznice i neće tražiti glasačka prava u kompaniji, navode izvori bliski pregovorima. Konzorcij također uključuje američku investicijsku kompaniju KKR, kao i japanski državni investicijski fond i razvojnu banku, koji će zajedno ponuditi 300 milijardi jena. Prema prijedlogu, Toshibini kreditori Sumitomo Mitsui Banking Corp i Mizuho Bank bi trebali čitavu operaciju popratiti sa oko 700 milijardi jena. 

Druge japanske kompanije će također investirati oko 50 milijardi jena kako bi osigurale da domaći dioničari budu u posjedu 60% dionica, navode izvori, dodavši da će sama Toshiba zadržati vlasnički udjel vrijedan 100 milijardi jena. Reuters je još ranije prenio da ova grupa namjerava ponuditi 2 milijarde jena, ali nije bilo poznato koliko će koji član konzorcija doprinijeti transakciji, kao ni to da li će Western Digital instistirati na glasačkim pravima. 

Toshiba namjerava ovu transakiju zaključiti do kraja mjeseca, i okonča prodaju do kraja fiskalne godine u ožujku kako bi izbjegla u bilancama negativnu neto vrijednost drugu godinu zaredom, što bi automatski značilo delistiranje s Tokijske burze.