SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABO
 
Konzum u BiH posluje slabije od plana
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 12.07.2018. - 14:53:07

SARAJEVO - I dok Konzum u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate za pet mjeseci ove godine, njegova podružnica u Bosni i Hercegovini posluje slabije od plana, pokazuje najnoviji izvještaj vanredne Uprave Agrokora.

Konzum je ostvario za period januar-maj prihod od 524 miliona kuna (oko 138,5 mil KM), dok je EBITDA bila negativna 11,1 mil kuna (2,9 mil KM).

-Akumulirani prihod od januara do maja ima pad u odnosu na plan od 2,5%, dok je prihod u maju slabiji za 12% zbog godišnjeg pomaka Ramazana usljed čega je došlo do osjetno manje potrošnje, obrazlaže vanredna Uprava Agrokora u izvjerštaju.

U analizi usporedne maloprodajne mreže sa istim periodom prethodne godine promet u maju manji je za 2,5% usljed manjeg broja kupaca za 3,2%, dok je vrijednost prosječne korpe porasla za 0,8%.
Realizirana marža u relativnom iznosu u prvih pet mjeseci je 0,2% bolja od akumulirane marže u prva četiri mjeseca. Apsolutna marža u maju prati pad prihoda u odnosu na plan, dok je u kumulativu apsolutna marža manja za 5 posto, dodaje se u izvještaju.

Za razliku od Konzuma u BiH, Konzum u Hrvatskoj je u posmatranom periodu ostvario 55 miliona kuna (14,5 mil KM) operativne dobiti iznad plana.
Istovremeno, u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017. godini, u maju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne korpr za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u maju 2017. godine.
To je gotovo 8 posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo 7 posto veća od plana.

Kada su u pitanju ostale kompanije iz sastava Agrokora u BiH, Sarajevski kiseljak imao je 128 miliona kuna (33,8 mil KM) prihoda od prodaje, što je više od plana, čemu je doprinijela izvrsna prodaja na domaćem tržištu usljed dobrih vremenskih prilika.

Ledo Čitluk u maju je nastavioa trend rekordnih rezultata, ostvarujući EBITDA
iznad planirane. Prihodi od prodaje bili su gotovo istovjetni prihodima Sarajevskog kiseljaka 126 mil kuna (33,3 mil KM), a najveći dio se odnosi na
kategoriju sladoleda.
Izrazito toplo vrijeme utjecalo je na iznadprosječnu prodaju sladoleda kao i na ostvarenje prihoda koji je očekivan na nivou od 109 mil kuna (28,8 mil KM), pojašnjava se u izvještaju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.