SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAZUMNO
 
Kosor: Treba poštovati branitelje, ali i zakone
Autor/izvor: SEEbiz / Yammat FM
Datum objave: 29.05.2015. - 13:56:26
ZAGREB - Predsjednik gradske skupštine Darinko Kosor gostovao je u emisiji Gradski Oci Yammat FM-a gdje se osvrnuo na aktualnu situaciju s braniteljskim prosvjedima, požarom na Jankomiru i probleme u Holdingu.
Na samom početku komentirao je aktualnu situaciju na Markovom trgu. Kaže kako je Vlada Republike Hrvatske omogućila da se može prosvjedovati na Markovom trgu od 8 do 22 sata i svi mogu demonstrirati to je ustavno i zakonsko pravo pa mogu i udruge branitelja.

"Treba razriješiti neke odnose vezano na branitelje, njihove mirovine , ali to se neće riješiti na ulici nego treba sjesti s Ministarstvom branitelja i s Vladom Republike Hrvatske i riješiti probleme. Ono što je po meni sporno je kršenje zakona. Ako smo se borili za Hrvatsku i sam sam bio dobrovoljac '91. godine, onda smo se borili da bude demokratska i da imamo naše zakone, ako imamo naše zakone i ako je ovo naša Hrvatska onda moramo te zakone poštivati, prvi mi koji smo bili u Domovinskom ratu.".

Kosor ističe kako je za podrška braniteljima u traženju njihovih prava ali isto tako moramo poštivati zakone Republike Hrvatske. Osvrnuo se i na slučaj muškarca na krovu zgrade skupštine koji je jučer prijetio samoubojstvom.

"To je pitanje za policiju, mi koji radimo u Gradskoj skupštine ne možemo za to odgovarati. To je promaknulo sigurnosnim mjerama i nadam se da se neće ponavljati ako se prosvjed nastavi."

Burna noć bila je i na Jankomiru, jer je gorjelo u bivšoj tvornici Jedinstvo, dugo vremena se upozoravalo da tamo postoji problem i opasnost od požara, no ništa se nije riješilo, do sinoć. Kosor kaže da se možemo pohvaliti da nemamo puno velikih požara u Gradu Zagrebu i da imamo dobro vatrogasnu zajednicu, što se i noćas pokazalo. Ali u svakom slučaju imovinsko pravne odnose oko tvornice Jedinstvo treba što sto prije riješiti.

"Tu smo slabi kada se rješavaju ti odnosi onda to traje godinama a nekad i desetljećima. Ima puno takvih napuštenih prostora i pogona gdje se može desiti nešto slično." kaže Kosor.

Dotaknuo se i pitanja Zagrebačkog holdinga, točnije Maruške Vizek i Hrvoja Šimovića, koji neslužbeno više nisu članovi Nadzornog odbora jer ih je s te funkcije smijenio gradonačelnik Milan Bandić:

"Žao mi je zbog toga, jer su to predstavnici struke koji nisu politički angažirani. Ja sam uvijek za to da u takvim tijelima kao što su Nadzorni odbori ili skupštine društva participiraju predstavnici struke. Po zakonu koji je donijela ova Vlada, gradonačelnici su ujedno i skupštine trgovačkih društava, kako u Zagrebu tako i u svim drugim gradovima imaju ogromne ovlasti. Imaju alate da mijenjaju Nadzorni odbor, da onda postavljaju Uprave društava i mislim da sve problematično u Zagrebu proizlazi iz lošeg zakona. Nadzorni odbor je jednoglasno donio odluku o izboru nove Uprave. Trebaju i dalje stajati iza te odluke."