SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Kostin: Rusija može proširiti upotrebu rublja, ne i zabraniti dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.10.2018. - 16:30:00
Zadnja izmjena: 05.10.2018. - 19:41:38
NEW DELHI - Rusija bi mogla proširiti upotrebu rublja u međunarodnim plaćanjima, ali nije vjerojatno da će zabraniti dolare, rekao je u petak izvršni direktor ruske državne banke VTB Andrej Kostin.

"Šira upotreba rublja... donosi više posla ruskim bankama, podiže konkurentnost", poručio je Kostin u indijskom glavnom gradu New Delhiju, kamo je doputovao u sklopu izaslanstva u pratnji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski predsjednik došao je u indijsku prijestolnicu kako bi s indijskim premijerom Narendrom Modijem razgovarao o unaprjeđenju odnosa između dvije zemlje, podsjeća Reuters.

"Nemoguće je odbaciti američki dolar, to je utopija...nitko neće zabraniti dolare u Rusiji ni ograničiti njihovu upotrebu", istaknuo je čelnik VTB-a.

Napomenuo je kako je prije pet godina udio rublja u ruskim platnim transakcijama s Indijom iznosio tri posto da bi u međuvremenu narastao na 20 posto.

Naglasio je također da dvije zemlje namjeravaju utrostručiti bilateralnu razmjenu robe i usluga na 30 milijardi dolara.

"Imamo strateško partnerstvo i vrlo skladan dijalog na političkoj razini, što moramo upotpuniti osnaživanjem gospodarskih veza", kazao je Kostin novinarima.