SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
"USPJEH"
 
Kovač telefonski razgovarao s Kerryjem
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.05.2016. - 22:38:00
Zadnja izmjena: 06.05.2016. - 22:41:37
ZAGREB - Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač razgovarao je u petak navečer telefonski s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a u razgovoru je dogovoren i skori susret dvojice ministara u Washingtonu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
Hrvatski šef diplomacije i američki državni tajnik razgovarali su o hrvatsko-američkim odnosima, posebice suradnji na području energetike u srednjoj i jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

U priopćenju se dodaje da je u razgovoru "dogovoreno da će uskoro biti ostvaren susret ministar Kovača i državnog tajnika Kerryja u Washingtonu".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je dan ranije, reagirajući na pisanje nekih hrvatskih medija, kako je ranije planirani sastanak dvojice ministara u Washingtonu odgođen "zbog neodgodivih obveza obiju strana", a to je potvrdilo i američko veleposlanstvo navodeći da je "jedini razlog odgode sastanka...u poteškoći obiju strana u pronalaženju odgovarajućeg termina". I hrvatsko ministarstvo i američko veleposlanstvo ustvrdili su da su odnosi dviju zemalja prijateljski i vrlo tijesni dodajući da dvije strane rade na ugovaranju novog termina za ovaj bilateralni susret.

Neki hrvatski mediji objavili su da je Kerry otkazao za srijedu planirani sastanak s ministrom Kovačem koji je u Washington putovao kako bi se sastao s američkim kolegom nagađajući da je razlog američka reakcija na navodnu obnovu ustaške simbolike i stanje medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj.