SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HRVATSKA-KINA
 
Kreće izvoz hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 05.04.2019. - 15:15:00
Zadnja izmjena: 05.04.2019. - 15:24:58
ZAGREB - Hrvatska će s Narodnom Republikom Kinom tijekom službenog posjeta premijera Li Keqianga idući tjedan potpisati devet različitih sporazuma, a među njima je jedan potencijalno važan za domaću prehrambenu industriju i proizvođače mlijeka.

Riječ je o protokolu koji će potpisati Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Glavna carinska uprava NR Kine, a koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, kako je jučer objavila Vlada.

"Izvoz trajnih mliječnih proizvoda na tržište Kine predstavlja značajnu poslovnu priliku za Dukat koji već danas 17 posto volumena prerađenog mlijeka plasira na izvozna tržišta", odgovorili su na upit Jutarnjeg lista iz Dukata.

Dodaju kako su svoju ponudu već prilagodili "potrebama i zahtjevima za izvoz na kinesko tržište, no o potencijalnim izvoznim kapacitetima u ovom je trenutku još prerano govoriti".

Ni u Vindiji nisu bili puno konkretniji, uz ocjenu da je otvaranje gospodarski potentnoga kineskog tržišta velika prilika i dodatni poticaj za nastavak ulaganja u cjelokupni lanac proizvodnje. Trenutačno su u novom investicijskom ciklusu u središnjem Vindijinu pogonu.

"Vjerujemo kako ćemo ovim novim ulaganjem moći uspješno odgovoriti na potrebe kineskog tržišta i njegovo otvaranje dočekati u punoj spremi. Vindija godišnje provodi više od 100 tisuća analiza kontrole i sigurnosti u vlastitom laboratoriju, zbog čega naši visoki standardi zadovoljavaju zahtjeve i u skladu su s propisima kineskog tržišta, u što se mogla uvjeriti i tehnička delegacija prilikom posjeta našoj kompaniji. Pozdravljamo sve aktivnosti Vlade usmjerene na podršku dodatnom plasmanu hrvatskih proizvoda i usluga na strana tržišta te vjerujemo kako je ovo tek početak kvalitetne suradnje s Narodnom Republikom Kinom", odgovorili su na naše pitanje o planovima.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je postupak otvaranja kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode počeo još 2013. godine, a završna faza tog postupka dogodila se u studenome prošle godine kada je u Hrvatskoj boravila kineska inspekcija za mlijeko koja je obišla desetak hrvatskih poslovnih objekata, zainteresiranih za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, "te se na licu mjesta upoznala sa sustavom službenih kontrola koje provodi veterinarska inspekcija radi osiguranja zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda".

Hrvatska je, dakle, kineskoj inspekciji dokazala da je uspostavila djelotvoran sustav koji osigurava da sirovo mlijeko potječe od zdravih krava, koza i ovaca te da životinje za proizvodnju mlijeka koje se koriste za dobivanje sirovog mlijeka za mliječne proizvode dolaze s poljoprivrednih gospodarstava koja su slobodna od bolesti: slinavke i šapa, bedrenice, goveđe kuge, kuge malih preživača, ovčjih i kozjih boginja, groznice riftske doline, zarazne pleuropneumonije goveda, goveđe spongiformne encefalopatije, bruceloze, paratuberkuloze i tuberkuloze.

Hrvatski proizvođači redovno testiraju sirovo mlijeko, a hrvatsko je mlijeko najviše kvalitete pa 96% sirovog mlijeka spada u I klasu. Hrvatski mliječni proizvodi su slobodni od lijekova, kemijskih ostataka štetnih za zdravlje ljudi te ostataka drugih otrovnih i opasnih tvari.

Mliječni proizvodi koji će se iz Hrvatske izvoziti u Kinu odnose se na hranu dobivenu od mlijeka kao glavne sirovine, uključujući pasterizirano mlijeko, sterilizirano mlijeko, modificirano mlijeko, fermentirano mlijeko, sir i topljeni sir, vrhnje, maslac, dehidriranu mliječnu mast, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i formulirano kondenzirano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutku u prahu i proteine sirutke u prahu, goveđi kolostrum u prahu, kazein, mliječni mineral, mliječnu formulu za dojenčad i itd.