SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDITI
 
Kreditiranje u eurozoni ubrzalo unatoč tmurnom okruženju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.01.2019. - 17:31:00
Zadnja izmjena: 03.01.2019. - 19:49:01
FRANKFURT - Banke u eurozoni povećale su u studenom obujam kredita poduzećima i kućanstvima unatoč naglom usporavanju aktivnosti u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB).

Gospodarstvo u eurozoni i u većem dijelu svijeta posustaje pod utjecajem usporavanja kineske potražnje i zaoštrenih trgovinskih trzavica između Pekinga i Washingtona.

Podaci o kreditiranju u eurozoni očituju pak bolju sliku. Tako su krediti kompanijama u studenom porasli četiri posto na godišnjoj razini a krediti građanima za 3,3 posto, pokazuje najnovije mjesečno izvješće ECB-a.

Time je rast kreditnih plasmana blago ubrzao u odnosu na listopad kada su krediti kompanijama uvećani 3,9 posto a krediti građanima za 3,2 posto.

Povećanje kreditnih plasmana građanima u studenome najsnažnije je od 2009. godine, produljujući višegodišnje razdoblje oporavka koji je potaknula vrlo blaga monetarna politika, uobličena u program kupnje obveznica i vrlo jeftino financiranje za banke.

Rast novčane mase M3 usporio je na 3,7 posto, s 3,9 posto koliko je iznosio listopadu.

ECB je u prosincu zaključio program kupnje obveznica putem kojeg je u financijski sustav eurozone ubrizgao 2.600 milijardi eura. Ujedno su najavili daljnju potporu gospodarstvu kroz reinvestiranje prihoda od obveznica a planiraju također zadržati stope na rekordnom niskim razinama barem do kraja ljeta.