SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE HRANE
 
Kritično niske zalihe maslinovog ulja u Španjolskoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.07.2015. - 19:43:28
LONDON - Cijene maslinovog ulja porijeklom iz Španjolske porasle su na gotovo povijesni rekord, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, javlja Bloomberg.
"Zalihe maslinovog ulja u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču, pale su na kritično nisku razinu", navodi se u ocjeni hamburške istraživačke kompanije Oil World, i dodaje da je toplo i suho vrijeme ugrozilo rod u Španjolskoj, a da izvoz u Italiju nije dovoljno "pao" da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju.

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Španjolske su prošloga tjedna porasle pet posto na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviša razina od travnja 2006. godine i gotovo blizu rekorda.

"Prilično je zabrinjavajuće poskupljenje maslinovog ulja", izjavio je šef londonske istraživačke kompanije Euromonitor international, Lamin Lauznia.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španjolskoj i Italiji je u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. rujna, "potonula" za preko 50 posto, prema podacima madriskog Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje.

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet mjeseci zaključno sa svibnjom ove godine, Španjolska je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.