SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Krka s partnerom osnovala kompaniju u Kini
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.11.2017. - 09:17:13
LJUBLJANA - Krka je s kineskim partnerom Ningbo Menovo Pharmaceutical u srijedu potpisala sporazum o osnivanju zajedničkog poduzeća Ningbo Krka Menovo Pharmaceutical, u kojem farmaceutske kompanija iz Novog Mesta ima 60 posto a kineski parner 40 posto udjela. 

Početni kapital kompanije bit će 30 milijuna eura, a vodeći je tročlani odbor direktora. 

Iz Krke su prilikom objavljivanja devetomjesečnog izveštaja da je navedeni početni osnovni kapital namijenjen za finaciiranje razvoja, otkup zemljišta i izgradnju proizvodnih objekata za sterilne oblike proizvoda. Proizvodnju gotovih proizvoda u tabletama i kapsulama će prema dugoročnom ugovoru osigurati partner, koji već ima takve mogućnosti. 

Prvi veći prodajni rezultati Krkinih proizvoda u Kini očekuju se za oko tri godine. Zajednička kompanija će također proizvoditi i neke proizvode za Europu i druga Krkina tržišta. U njenom tročlanom odboru dva predstavnika će imati Krka, a jedan će biti predsjedavajući. 

Dodali su da kineske vlasti već traže odobrenje za registraciju kompanije. Uplata prve tranše upisanog kapitala planira se u januaru slijedeće godine. Kompanija će se u početku fokusirati na registriranje Krkinih proizvoda u Kini. U ovom području već postoje neki kapaciteti i osoblje koje će biti dio nove kompanije. Stjecanje tržišnih dozvola je preduslov za prodaju na kineskom tržištu.