SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VOJSKA
 
Krstičević najavljuje povratak vojske u Ploče, Pulu i Varaždin
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.08.2018. - 15:00:49

ZAGREB - Oluja je simbol pobjede, junaštva i zajedništva. To je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu, kaže ministar obrane Damir Krstičević.

"Uvjeren sam da ćemo 23. obljetnicu operacije Oluja proslaviti dostojanstveno i u duhu zajedništva. Na taj dan smo donijeli mir i slobodu našem narodu i želimo da se svi građani koji dođu u Knin, ali i u druge naše gradove, osjećaju ponosno i pobjednički", rekao je u intervjuu Jutarnjem listu u kojemu je najavio i najveću vojnu vježbu u povijesti Hrvatske vojske.

"Vježba Velebit najvažniji je obučni događaj za Hrvatsku vojsku ove godine. Bit će to kruna mukotrpnog rada i obuke tijekom ove godine. Provedbom vježbe želimo testirati sposobnosti Hrvatske vojske za obranu Republike Hrvatske, što uključuje obranu zračnog prostora, obranu kopna i obranu na moru. Istovremeno će se vježba provoditi na nekoliko vojnih poligona gdje će biti angažirane snage Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga i pristožerne postrojbe Glavnog stožera. Cilj nam je u vježbi postići integrirano djelovanje svih angažiranih snaga, brz manevar snaga na kopnu i moru, preciznu i usklađenu vatrenu potporu i, što je najvažnije, visoku razinu borbene učinkovitosti. Uvjeren sam da ćemo provedbom vježbe te sposobnosti koje krasne moderne vojske i prikazati", kaže ministar za Jutarnji list.

Prošle godine vratili ste vojsku u Vukovar i Sinj, najavili ste i povratak vojske u Ploče i Varaždin. Što je s tim projektima, kada možemo očekivati vojsku u tim gradovima?

- Napuštamo koncept putujuće vojske i vraćamo vojsku u naseljena mjesta, gdje je ona i tradicionalno bila prisutna. Upravo se vraćam s obilaska vojarne u Varaždinu gdje su radovi u punom intenzitetu. Golemi posao napravili su hrvatski vojnici. Za očekivati je da će glavnina radova biti gotova do kraja ove godine, a ove i sljedeće godine očekujemo i pripadnike Hrvatske vojske, nasljednike legendarnih Puma u Varaždinu.

Prošli tjedan bio sam i u obilasku Ploča gdje se provode završni radovi, vojarna će u rujnu biti spremna za prihvat nove postrojbe Hrvatske vojske, mornaričko-desantnog pješaštva.

Drago mi je što se Hrvatska vojska vraća na sjever i na jug Hrvatske, što je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

Dotaknuo se i nedavno osnovane zaklade vojne soliradnosti za zaposlenike MORH-a.

"Osnovni cilj i svrha Zakona o Zakladi vojne solidarnosti je pomoć našim djelatnicima. U fokusu je briga o našim ljudima, djelatnim vojnim osobama, ali i službenicima i namještenicima koji rade u potpori izvršenja zadaća pripadnika Hrvatske vojske. Došlo je vrijeme da Hrvatska vojska nakon 27 godina ima Zakladu vojne solidarnosti. Ovaj zakon omogućuje da pomognemo i pokažemo solidarnost našim ljudima kada je potrebno. Jednoglasno je prihvaćen u Hrvatskom saboru sa 125 glasova i napravljen je po uzoru na druge zapadne moderne vojske. Osnovnu imovinu Zaklade čini iznos od sto tisuća kuna koji će na račun Zaklade uplatiti Ministarstvo obrane. Zaklada se može financirati iz prihoda od imovine, darovnica te može ostvariti prihode i iz dobiti određenih trgovačkih društava iz ingerencije Ministarstva obrane i odluku o tome donose tijela tih društava. Nije točno da će HEP uplaćivati sredstva u Zakladu. Također, prihodi Zaklade ostvarivat će se i temeljem dragovoljnih novčanih priloga zaposlenika u obrambenom resoru te prihoda stečenih putem donacija i organiziranih dobrotvornih aktivnosti", objašnjava.

Komentirao je ministar i tvrdnje američkog predsjednika Trumpa da članice NATO-a moraju više izdvajati za obranu.

"Nijedna država ne može povisiti proračun obrambenom sektoru na 2% preko noći, no mislim da je njegovim inzistiranjem na tome puno učinjeno od strane članica NATO-a u posljednjih godinu dana te da sada svi teže dosegnuti taj dogovoreni iznos", kaže Krstičević.

"Vlada Republike Hrvatske od samog je početka mandata sustavno pristupila razvoju i unapređenju sustava sigurnosti i obrane. Dokaza za to je mnogo, a najizraženiji se očituje u povećanju obrambenog proračuna. Podsjetit ću vas kako je u prvoj godini mandata proračun povećan za 350 milijuna kuna, za 2018. imali smo povećanje proračuna od 415 milijuna kuna, a u proračunu za 2019. imat ćemo povećanje oko 250 milijuna kuna. Ova je Vlada od početka mandata izdvojila milijardu kuna više za obrambeni proračun. To je golemi rast. Vlada je također donijela Zaključak kojom je iskazala namjeru da do 2024. godine nastavi s povećanim izdvajanjem za obranu kako bi dosegnuli 2% BDP-a i 20% proračuna za opremanje i modernizaciju. Mi se toga pridržavamo, što je prepoznato i kod naših saveznika. Također moramo biti solidarni te misliti i na druge dijelove društva, na obrazovanje, zdravstvo, umirovljenike, demografske mjere itd...", zaključuje ministar, prenosi Jutarnji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.