SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SULUDO
 
Krugman: Trump pokrenuo trgovinski rat na temelju lažnih premisa
Autor/izvor: SEEbiz / New York Times / B92
Datum objave: 10.03.2018. - 15:55:39
NEW YORK - Što ako hvalisavac, loše informiran muškarac koji vjeruje u laži postane predsjednik SAD-a, zapitao se prije dvije godine Paul Krugman.

Na ovo pitanje poznat je odgovor jer je upravo takva osoba na čelu SAD-a čije su najave o uvođenju carine označile početak trgovinskog rata, prenose sjvetski mediji.
Krugman kaže da uznemiruje način na koji je došao do te odluke koja je iznenadila i njegove ekonomske savjetnike. 

Ali to je tek početak problema. Trumpov potez daje oštećenim zemlkjama dozvolu za osvetu, a do nje će sigurno doći. 
Krugman misli da Trumpove odluke nisu samo politika s kojom se on osobno ne slaže, već puke laži. 

„Trump je izjavio da imamo veliki trgovinski deficit s Kanadom, ali zapravo imamo samo mali višak. Europljani će, kaže (Trump), nametnuti velike carine na američke proizvode, vlada SAD-a nameće izvoznicima da nas uvjere kako SAD izvozi u Europsku uniju uz prosječnu carinu od samo tri posto“, smatra Krugman. 

To znači da Trump u svojoj glavi ima sliku svjetske trgovine koja ima vrlo malo sličnosti sa stvarnošću, nastavlja Krugman, s obzirom na Trumpovu viziju Amerike. Američki predsjednik zapravo vjeruje da je u trgovinskim ratovima lako pobijediti, a da se trgovinski deficit može ublažiti uvođenjem carina. 

Trgovinski rat ugrozio bi međunarodne lance, i raselio veliki broj radnika jer prema procjenama američke vlade izvoz u EU, Kanadu i Meksiko osigurava milijune radnih mjesta, navodi navodi Krugman. 

Iako nije sasvim sigurno hoće li Trumpova najava ostati samo puka prijetnja, Krugman ne gleda vedro na budućnost.