SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
Kupnja deviza donijela dobit švicarskoj središnjoj banci u 2016.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2017. - 14:24:45
ŽENEVA – Švicarska središnja banka izvijestila je u ponedjeljak da je prošlu godinu zaključila s dobiti zahvaljujući ponajprije ulaganjima u strane valute a značajan izvor prihoda bile su i kamate koje su banke plaćale na držanje depozita.

U godišnjem izvješću SNB je objavio da je u prošloj godini ostvario dobit od 24,5 milijardi franaka, potvrdivši time procjenu s kraja siječnja. U godini ranije banka je zabilježila neto gubitak od 23,3 milijarde franaka zbog znatno smanjene vrijednosti ulaganja u strane valute.

Lavovski dio prošlogodišnje dobiti - 19,4 milijarde franaka - ostvaren je na ulaganjima u strane valute. U godini ranije SNB je u toj stavci bilježio gubitak od 19,9 milijardi franaka.

Također su zabilježili 1,52 milijarde franaka prihoda od kamata na depozite komercijalnih banaka koji su time uvećani za 30,8 posto u odnosu na godinu ranije. Negativne kamatne stope na depozite banaka uvedene su kako bi se oslabio franak koji u SNB-u smatraju "znatno precijenjenim".

SNB nije dužan poslovati s dobiti i glavna mu je zadaća osigurati stabilnost cijena u Švicarskoj. Dio ostvarene dobiti moraju ipak proslijediti švicarskoj vladi i kantonalnim vlastima.

U danas objavljenom izvješću navode da će za rezerve izdvojiti 1,9 milijardi franaka, što znači 21,7 milijardi franaka neto dobiti u prošloj godini, Time su stvoreni uvjeti za isplatu po milijardu franaka dividendi saveznoj švicarskoj državi i 26 kantona, navode u SNB-u.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.