SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVARALI CENE
 
KZK pokrenula postupak protiv veleprodavaca lekova
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 28.09.2018. - 11:52:32
BEOGRAD – Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv četiri farmaceutske kuće iz Beograda zbog sumnje da su se dogovarale oko ponuda na javnim nabavkama lekova za lečenje hemofilije.

Postupak je pokrenut protiv preduzće Farmix d.o.o., Beohem-3 d.o.o., Makler d.o.o. i Pharmaswiss d.o.o., sve iz Beograda, saopšteno je iz Komisije za zaštitu konkurencije.

„Osnovano je pretpostavljeno da su se navedeni učesnici na tržištu dogovarali oko podnošenja ponuda na javnim nabavkama lekova za lečenje hemofilije, odnosno da su delili tržište snabdevanja lekovima za lečenje hemofilije na javnim nabavkama, i to u periodu od 2014. do 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Podela tržišta od strane konkurenata smatra se veoma teškom povredom konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije dodaje da je osnovano posumnjala da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranaka, pa su odmah po pokretanju postupka ovlašćena službena lica Komisije sprovela nenajavljene uviđaje u sedištima firmi protiv kojih je pokrenut postupak.

Tom prilikom izvršen je pregled i provera poslovnih prostorija stranaka u ovom postupku, stvari, uključujući računare i druge medije za čuvanje elektronskih podataka. Proveravani su i ugovori, finansijska i druga poslovna dokumenatacija, te poslovna prepiska, sve u vezi sa ispitivanjem postojanja povrede konkurencije.
Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u navedenom postupku da im iste dostave.