SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Lagarde: Tržišne oscilacije nisu razlog za zabrinutost zahvaljujući snažnoj ekonomiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.02.2018. - 11:40:33
DUBAI - Oštre oscilacije cijena na globalnim financijskim tržištima u proteklih nekoliko dana nisu razlog za zabrinutost budući da je gospodarski rast snažan ali reforme su i dalje potrebne kako bi se otklonile buduće krize, poručila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde.

"Razumno sam optimistična zbog aktualnih prilika. Ipak, ne možemo se opustiti i samo čekati da se rast nastavi normalnim tempom", kazala je Lagarde u nedjelju na konferenciji o globalnim poslovnim i društvenim trendovima u Dubaiju.

Gospodarstva dodatno podupire obilje raspoloživog novca, napomenula je čelnica MMF-a.

Nedjeljne izjave njezin su prvi javni komentar oscilacija na tržištu nakon najnovijeg vala nestabilnosti na kraju prošlog tjedna.

"Ne zvonim na uzbunu već šaljem snažan signal ohrabrenja i upozorenja", naglasila je Lagarde.

U snažnim kolebanjima na svjetskim tržištima dionica američki burzovni indeks S&P 500 potonuo je prošlog tjedna 5,2 posto, najviše od siječnja 2016. godine. Okidač je bio strah ulagača od rasta kamatnih stopa i moguće inflacije, napominje Reuters.

Lagarde je u nedjelju potvrdila prognozu MMF-a iz prošlog mjeseca prema kojoj bi svjetsko gospodarstvo ove i iduće godine trebalo porasti 3,9 posto, što po njezinim riječima osigurava dobre uvjete za potrebne reforme.

Čelnica MMF-a nije precizirala kakve bi reforme priželjkivala, kazavši tek da bi vlasti trebale početi regulirati aktivnosti a ne kompanije.

"Moramo aniticipirati moguće okidače sljedeće krize. Hoće li to biti neformalni bankovni sektor? Ili možda kriptovalute?", naznačila je Lagarde.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.