SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLOKADA
 
Lavrov očekuje primjenu zakona u deblokadi Sberbankovih poslovnica u Ukrajini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.03.2017. - 16:02:34
ZAGREB - Rukovodstvo Sberbanka obratilo se ukrajinskim vlastima sa zahtjevom da zaustave onemogućavanje rada poslovnica te ruske banke u ukrajinskim gradovima, izvijestio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Po njegovim riječima, Moskva očekuje da će procedure koje je moguće provesti u ovakvim slučajevima i koje omogućuju ukrajinski zakoni, biti primijenjene bez bilo kakve politizacije.

"Nadam se da će ukrajinska država smoći snage upotrijebiti vlast za zaustavljanje takve vrste divljanja", rekao je Lavrov.

Tijekom protekla dva dana, u Ukrajini su stotine uglavnom mlađih osoba, koje se u Rusiji povezuju s političko-vojnom formacijom Azov, betonskim i drugim barikadama blokirale ulaze u filijale Sberbanka i drugih ruskih banaka.

Njihov motiv povezuje se s potezom ruskih banaka koje su počele priznavati dokumente klijenata naslovljene na samoproglašene "narodne republike" Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom proruskih snaga.

Ruski i ukrajinski ekonomski analitičari slažu se da bi eventualni odlazak ruskih banaka iz Ukrajine ozbiljno pogodio tu zemlju, budući da zapošljavaju tisuće ukrajinskih građana, imaju poveći udjel u ukupnoj bankarskoj aktivi te su značajni kreditori i vjerovnici stanovništva i gospodarstva, a Rusija je unatoč usijanim političkim odnosima s Ukrajinom nakon aneksije Krima još uvijek najveći inozemni investitor u tu zemlju.

Analitičari dvoje i bi li ukrajinska država agencija za osiguranje štednih uloga u slučaju odlaska ruskih banaka uspjela obeštetiti ukrajinske štedište u ruskim bankama, budući da je ukrajinski budžet i bez toga prenapregnut.