SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLES MILIJUNA
 
Lažni nogometni heroji
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 10.06.2018. - 20:14:00
Zadnja izmjena: 10.06.2018. - 20:40:06
KOLUMNA - Ulazimo u tjedan početka Svjetskog prvenstva u nogometu. Drž', ne daj, igraj-igraj! 

Ozračje u Osijeku bilo je daleko spektakularnije od igre hrvatske nogometne reprezentacije. Nema euforije. Ne zato što je momčad još u podizanju forme, već zbog svega što prati ovaj nesretni tim. 

Kad je Hrvatski nogometni savez odlučio da se posljednja  provjera igra u Osijeku, pomislio sam da je ekipa odlučila o jednom trošku odraditi tekmu i gostovanje na Županijskom sudu. Da, kao bivšeg BBB-a prve generacije užasno me bolio odnos prema Dinamu. Svaki dinamovac slavit će istinsku pobjedu, no od Tuđmana, Canjuge pa sad do Mamića pravi navijač se srami i pobjeda i načina na koji je Dinamo stekao slavu i vodeće mjesto na Balkanu. Razumije se, nije mutna voda samo u Dinamu, no kanalizacija hrvatskog nogometa izbacila je svo smeće pred vratima Maksimirskog stadiona. 

Eh, i tu počinje ponovni sram. Iako je u hrvatskom kadru većina igrača podrijetlom iz Dalmacije, žigosani su poput marve u ergeli Mamića prekupca. Ne vjeruj onom tko plače i zaklinje se na Hrvatsku i svetinju stisnutom šakom punom novčanica. Sjećam se s koliko je narcisoidnih pijeteta Mamić obasipao samog sebe u mesijanskom pohodu na hrvatski nogomet. Sustavno je potapao one igrače koji nisu htjeli potpisati izrabljivački ugovor, a stavljao u reprezentativni izlog polupismene i polutalentirane igrače koji ne bi mogli prodati ni dvije mjerice koštica na istočnoj tribini. 

Takav Mamić svake godine bi rasprodao talentirane igrače te dovodio lažnjake iz Južne Amerike na kojima je prao novac i svoj junački domoljubni obraz.  U trenutku dok zbog lažnih svjedočenja prijeti kaos s reprezentacijom, dok je narod zgnušan jer ne zna igraju li naši dečki zbog novca, Mamića ili Hrvatske, Gazda nogometa mirno sve promatra iz Međugorja i valjda već razmišlja o novom poslu s preprodajom kineskih krunica, iznajmljivanjem apartmana ili preuzimanjem Zrinjskog iz Mostara. Taj se uvijek snađe, dok je Dinamo osudio da ne okusi nikad više europskog snijega u veljači.

Partizan i Zvezda barem znaju kako izgleda Europa u rano proljeće. 

Zeleni Mamićev kadar tako će sad pod pritiskom, strepnjom i strahom igrati SP. Želimo im da budu i na svjetskoj razini. Navijat ćemo, no status nacionalnih heroja izgubili su u trenutku kad je 100.000 eura dobitka u milijunskim ugovorima postalo važnije od Hrvatske za koju su mnogi ginuli, krvarili ili postali osobe s invaliditetom. Kramarić i Rebić čine se kao simpatične iznimke u tom plesu milijuna.

Lažno domoljublje Mamića koji je brzopotezno napustio Hrvatsku te bezvoljni i beskrvni Mamićevi jurišnici ohladili su brojne navijače. Nitko ne želi navijati za njegov proizvod koji nudi poput natikača na Home Shop Europe. Tragična je činjenica da veliki broj istinskih hrvatskih nogometnih navijača ovakva reprezentacija već odavno ne zanima. 

Nadamo se da je ovo kraj Mamićeve strahovlade i reprezentacije kao izloga za njegove igrače. Da više nećemo imati prekide utakmica, bakljade, sukobe na tribinama i kukaste križeve. 

Najslabija karika je izbačena i hrvatski nogomet ima priliku početi iznova. Ukoliko se riješi mafije koja kruži oko stadiona i želi prati novac nogometom. Rusija će biti detektor laži. Je li sve ovo farsa ili će zakon dotaknuti nedodirljive? Nažalost, još je i Tales govorio o potkupljivosti pravde kad zapleše novac. Želim, od sveg srca, da je ovo posljednji ples igrača u mutnom. 

Futsal Dinamo je pokazao koliko sport može biti lijep i što sve mogu pokrenuti navijači. Tu je i navijački projekt NK Varteks. Možda tako krene i s Marsonijom. Fali mi Legija. Nedostaju Vinkovci, Zadar i Tornado, Šibenik i Funcuti, Dubrovnik... Ima i volje i prostora. 

Srpanj će nam već pokazati kamo ide hrvatski nogomet. A oni, što se ljube s Vrbanovićem i Mamićem u ložama dok igra reprezentacija, oni koji su ih zdušno branili i koji su došli provjeriti situaciju u Osijeku, kad daju ostavke i oslobode mjesta istinskim zaljubljenicima u nogomet i sudačku pravičnost, povjerovat ću da nisu apsolutne moralne nule. Ovako, golgeteri postaju hejteri, a "jedan član jedan glas" morat će još puno puta na barikade. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.