SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZADOVOLJAN
 
Li Keqiang: Inicijativa "16 plus 1" ima rezultate bolje od očekivanja
Autor/izvor: SEEbiz / CRI
Datum objave: 09.07.2018. - 08:40:18
SOFIJA - Ishodi suradnje mehanizma Kine i 16 država Srednje i Istočne Europe, ostvareni tijekom proteklih šest godina, premašili su očekivanja, kako je u subotu izjavio kineski premijer Li Keqiang.

Li je navedeno izjavio na svečanom otvaranju sedmog sastanka čelnika Kine i 16 zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe te Poslovnog foruma 16 plus 1 koji se u subotu održao u glavnom gradu Bugarske - Sofiji.

Suradnja između Kine i zemalja navedenog područja temelji se na otvorenosti, konzultacijama na ravnopravnoj osnovi, uzajamnoj koristi i dobitnim rezultatima, rekao je Li.

U posljednjih šest godina trgovinski volumen između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe porastao je sa 40 na gotovo 70 milijardi američkih dolara, s prosječnom godišnjom stopom rasta od 6,5 posto, koja trenutno čini 11 posto ukupne trgovine između Kine i Europe, što je porast od 9,3 posto, kako je istaknuo Li.
Dvije strane su svjedočile stalnom rastu dvosmjernih ulaganja, naglasio je Li dodajući kako su akumulirana ulaganja Kine dosegla gotovo 10 milijardi američkih dolara, dok je 16 zemalja u Kinu uložilo više od 1,4 milijarde američkih dolara.

Međusobna infrastrukturna povezanost unaprijeđena je na uredan način, a ostvareno je i gotovo 9 000 usluga teretnim vlakovima između Kine i Europe, kako je izjavio Li.
Broj kineskih građana koji su posjetili spomenutih 16 zemalja povećao se više od pet puta, a broj kineskih studenata koji studiraju u zemljama Srednje i Istočne Europe dosegao je približno 10 000, istaknuo je kineski premijer dodajući kako turisti iz Kine i zemalja spomenutog dijela Europe ostvaruju više od milijun putovanja u oba smjera svake godine.

Dodao je kako je suradnja Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe ostvarila uzajamnu korist i win-win rezultate, poticala zajednički razvoj i poboljšala živote stanovništva.