SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UHLJEBLJIVANJE
 
Likovi poput Milinovića trebaju nestati s javne scene
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 07.01.2018. - 20:07:42
KOLUMNA - Bit će da je novogodišnje slavlje mnoge ošamutilo. Štoviše, kad vidim začuđenu Milinovićevu facu koja se u nevjerici obraća novinarima jer mu na javnom natječaju nije uhljebljen njegov kadar na Plitvičkim jezerima, rekao bih da je slavlje danima trajalo. 

Iako smo svi bili oslijepljeni sjajem i blještavilom blagdana, Milinovićev plač o njegovih četiri-pet odbijenih kandidata te postavljanje onog iz središnjice HDZ-a, vrhunac je božićne bajke o hadezeovoj Pepeljugi koja tako vrijedno rinta na terenu dok bogate seke u Zagrebu raskućuju kraljevstvo HDZ-a. Nu, javno priznanje o namještanju ovako važnog natječaja vjerojatno je nusprodukt južine koja nas fino baca, a posebice one koje ''mati traži jer nije uzela lijekove.''

U ovoj situaciji, kad je sve ozbiljno, a jedino Milinović izgleda zbunjeno, mnogima bi trebalo propisati lijekove ili se pak držati dubrovačkog zakona gdje ništa ne pali zbog južine. 

E, to bi bio ''pikspaszatebe'' u igri skrivača između Milinovića i središnjice. Nitko nije kriv, pa ajmo za sve okriviti južinu. No, po ovakvim natječajima kojim puše ''južni vetar'' Hrvatska egzistira skoro tri desetljeća. Pisao sam o uhljebima u domaji, no novinari mogu samo zahvaljivati da je ovako javno nastupio ''Lepi Darko'' i njegov ''Slatki greh.'' Gdje ćeš biti sretniji nego u trenutku kad ti sam političar iz vrha na svoj zbunjeni način objasni kako stvari stoje u nas. 

Čovjek je htio malo ušićariti za svoju županiju,  a za Plitvice se izdvaja 360 milijuna kuna. Bože, ispada da samo pet dana u godini nije izdvojeno milijun po danu! Ajme koji je to slasni pekmez za političare. Ali to nije sve. Razna ministarstva su raspisala natječaje za posao. 

Tko će ih dobiti? Bilo bi lijepo kad bi Milinović mogao istupiti nakon svakog odabranog kandidata u pojedinačnom resoru, samo zato da Hrvatska transparentnije dobije uvid u sinekuru i uhljebljivanje. Milinović je svojim istupom možda obeščastio svoju stranku, no zato je dao ogroman podstrek, ali i potvrdu svim onim mladima koji sad poslužuju pivo u Irskoj ili mijenjaju cijevi po stanovima u Danskoj da su bili u pravu što su izbjegli iz zemlje u kojoj je legaliziran lopovluk. 

Bila južina ili ne, Hrvatska ne da bi trebala poništiti ovaj natječaj, već bi trebala poništiti samu sebe. I svakako, likovi poput Milinovića trebali bi nestati s javne scene. 

Jasno je svima da Remetinec neće vidjeti one koji su uništili Hrvatsku dok su se busali da su velike Hrvatine. Omogućili smo im veliku namještaljku. Namještaljku da imamo svoju domovinu, svoju demokraciju, ekonomiju, sport i natječaje za posao. Ispada da živimo u paralelnoj stvarnosti gdje mislimo da živimo, a ubijeni smo od samog početka političkih igara velikih domoljuba. Bili oni lijevi ili desni dobro su nas izradili. Možemo ići od mjesta do uhljebničkog mjesta i provjeravati tko je kome namjestio, a tko kome smjestio. U ovom trenutku svaki pritisak javnosti je dobrodošao da vidimo tko se i na kom mjestu češe. Milinović je učinio veliku domoljubnu stvar javno priznajući tko je, što je i za koga glasa većina u Hrvatskoj. 

Naivno se pomislilo da su se stvari u Hrvatskoj promijenile nakon Sanaderova pada. Nisu. Samo je uslijedila hokejaška izmjena istog tima. Da, blagdani su prošli. Novca je sve manje, a od nečega se mora živjeti. Svatko svoju kozu muze, a politika sve si uzme. Južina je digla temperature na proljetne. Toplo vrijeme otopilo je zagubljene tragove od pretvorbe pa do danas.

Nitko nije nezamjenjiv, samo su pravila igre uvijek ista. I tako trideset godina, i tako zavazda. Netko bi trebao uzeti lijekove. Hrvatska ludost se nastavlja, a u ovdje je sve manje onih koji je, uistinu, mogu promijeniti i spasiti. Dok je Irske bit će i Croatije! Dok je Plitvica bit će i rata oko fotelja.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.