SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VATRENA STIHIJA
 
Linija obrane od požara na Pelješcu duga tri kilometra
Autor/izvor: SEEbiz / Agencije
Datum objave: 25.09.2018. - 23:12:00
DUBROVNIK - Linija obrane od požara u Orebiću na Pelješcu proteže se na otprilike tri kilometra - od Postupa do sela Glabalovo, puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro, izvijestili su u utorak navečer iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz Ministarstva obrane poručili su kako će ondje, uz stotine vatrogasaca, cijelu noć dežurati i 50 vojnika, a ujutro će na požarište u Orebiću doći u pomoć još 52 vojnika i sedam vozila.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je rekao da je situacija u Orebiću puno bolja. 

"Nema više dima, gori u brdima, ali nema nikakve opasnosti. Na terenu je 260 vatrogasaca i 50 vojnika, dakle požar gasi više od 300 ljudi", rekao je Tucaković za N1 i dodao da dodatne snage dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije te da će tijekom noći doći vatrogasci iz Primorsko-goranske i Koprivničko križevačke.

Stanje na požarištu kod Orebića još je iznimno ozbiljno te su na tom području raspoređene sve raspoložive snage, a kako je vjetar okrenuo smjer, ojačao je požar od sela Mokala prema Postupu, zbog čega onamo stižu dodatne snage, doznaje se u utorak navečer od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića.

"Još je puno akcije pred nama. Moramo odgovornije preuzeti što god možemo. Kroz noć nema povlačenja. Niti jedan vatrogasac neće sići s brda. Svi smo sad na brdu, a radimo smjene koliko možemo. Nema niti malo opuštanja", rekao je Simović o požaru u kojem su nagorjele četiri kuće. 

Dodao je da je dio vatrogasnih snaga iz Šibenika i Zadra preusmjeren u Kulu Norinsku, gdje se požar, prema njegovim informacijama, proširio.

Uzrok katastrofalnog požara na Pelješcu najvjerojatnije je iskrenje dalekovoda kojeg je u noći s ponedjeljka na utorak kraj zaseoka Mokalo oborila bura. Kako Dubrovački vjesnik doznaje od mještana, pomalo je iskrilo cijelu noć, dok se u ranim jutarnjim satima, također potpomognuto snažnim vjetrom, nije pretvorilo u požar.

Zbog požara koji su zahvatili Pelješac, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije koji će se održati sutra, u srijedu, 26. rujna 2018. u 8.00 sati u Orebiću. Na sastanku će se dogovoriti daljnji koraci.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.