SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UČIMO KINU
 
Ljetna palača
Autor/izvor: Vesna Baćović, profesorica kineskog jezika
Datum objave: 04.10.2018. - 15:37:31
KOLUMNA - Ljetna palača jedno je od onih mjesta koje prilikom boravaka u Kini nipošto ne biste trebali propustiti posjetiti. Dapače!

Baš kao i što sam prijevod kaže "Vrtovi njegovanog sklada", 颐和园 Yí​hé​yuán, Ljetna palača, koja je tijekom ljetnih vrućina za vrijeme kineskih dinastija služila za bijeg iz Zabranjenog grada, i danas služi sličnoj svrsi – mnogima je odmor od gužve koja nastaje za vrijeme ljetnih praznika (tada najviše Kineza putuje Kinom) – na 2.9 km² koje zauzima svatko si može naći kutak, mjesto za odmor u hladu a da pri tom u svakom trenutku uživa u njenim čarima, neprikosnovenoj ljepoti.

Ako nas pitate, najbolje ju je otkrivati dio po dio i to od Sjevernih prema Južnim vratima – iako je tri četvrtine pod vodom, čak i jedan cijeli dan, ako želite sve kvalitetno obići, može biti kratak... Zato, polako i planski!

Prva stvar koja Vas dočeka nakon ulaska na putu od sjevera ka jugu Palače je Suzhou ulica – predstavlja minijaturni prikaz ulica Suzhou, nekadašnje općine čiji je, danas najveći grad Kine, Šangaj, bio dio – smješten u južnom dijelu provincije Jiangsu, u centru delte Duge rijeke, Suzhou dijeli Peking-Hangzhou Veliki kanal, od sjevera prema jugu. Kako je 42% grada pokriveno vodom, zbog mnogobrojnih jezera i potoka nazivaju ga „Venecijom Istoka". Prilično veliki lopoči Vam požele dobrodošlicu i, tek kao mali detalj, pokažu koliko je Kina drugačija! A šetnja ulicom, osim divnog krajolika, ispunjena malim dućanima, omogućava kupnju suvenira. Tu ćete npr. za 10 kn kupiti prekrasne, velike, u kombinaciji drvo-svila, lepeze – odličan poklon, suvenir.

Ljetna palača smještena je sjeverozapadno od središnjeg Pekinga – danas se do nje najbrže stiže metroom, za nekih sat vremena iz centra grada.Predstavlja kompleks građevina s glavnom palačom u vrtu kojim dominira Dugovječno brdo čija je visina 60 m – za vrijeme Yuan dinastije, današnja Ljetnja palača zvala se „Vrč brdo" (Weng shan), sve zbog legende koja kaže da je unutar brda pronađen vrč s blagom a da se gubitak tog vrča se podudarao s padom dinastije Ming.Ispod ovog umjetnog brda, prostire se umjetno jezero Kunming – šetnja jezerom, pored južnih vrata i u hladu breza, poseban je doživljaj.Ljetnja palača je, kao što vidite mijenjala nazive. Tako je, kad je car Qianlong iz dinastije Qing naručio izgradnju carskih vrtova 1749., bila poznata kao "Vrt jasnog mreškanja" (清漪園, Qīngyī Yuán) – otvorena je 1752., na 60 rođendan careve majke, Cixi (29.11.1835.), jedne od najznačajnijih figura ne samo novije kineske povijesti nego i kineske povijesti općenito.

Cixi je kao dijete došla u Zabranjeni grad – prvo je bila konkubina petog reda cara Xianfenga a nakon njegove smrti je, kao namjesnik svog sina, vladala Kinom 47 godina – od 1961. do 15.11.1908., kada je umrla, 3 godina prije nego je Kina postala republikom.

Kineska carica i dinastija Qing, posljednja kineska dinastija, nisu imale lak zadatak – politička i društvena previranja nastala ne samo pritiskom zapadnih nego i azijskih sila te problemima unutar same Kine bili su ili stvarnost ili ozbiljna prijetnja. U to doba je od mnogih bila ocrnjena kao manipulativna i željna vlasti, sebična i nehajna no, mnogi je danas doživljavaju kao jaku i snalažljivu ženu*, kao humanu caricu koja se do samog kraja lavovski borila za opstanak dinastije, za dobrobit svog naroda.

Tako neki izvori tvrde da je umjesto za flotu potrebnu za obrani od Francuza i Engleza u Opijumskom ratu, izgradila Kameni brod – za svoj odmor, ispijanje čaja. Kameni brod koji je, dakle, izgrađen za vrijeme njenog vladanja nije napravljen od kamena – napravljen je od drveta ali ofarban tako da izgleda kao da je od kamena.Na putu do njega, može se proći Dugim hodnikom, hodnikom ispunjenim s 14 000 slika, dugačkim 728 m – svakako preporučamo!

Bilo da se odlučite ići desno ili ćete u šetnju stazom lijevo od jezera, često ćete naići na brodice – možete ih kao manja grupa iznajmiti i uživati u vožnji jezerom a možete ih iskoristiti i kao prijevoz do centralnog otoka – desetak minuta i stigli ste!

Mjesto je to koje nam je svima ciljana destinacija, ukoliko obilazak napravite od sjevera ka jugu – kad ga vidite s glavnog vidikovca, naprosto zove!

Tu se možete prepustiti onome novom što otok donosi – malo veći mir, malo dulji odmor, rezimiranje dojmova s pogledom koji je prekrasan bilo gdje da se okrenete...Iako je pretrpjela dva velika pustošenja (prvi tijekom Anglo-francuske invazije 1860. a drugi 1900. tijekom Bokserskog ustanka), Ljetna palača je sačuvala svoj šarm – osim što je turističko mjesto i rekreacijski je centar koji je od 1998. zasluženo upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Smatra se remek djelom kineskog dizajna krajolika gdje se, kako stručnjaci kažu, prirodni krajolik brda i otvorenih voda kombinira s umjetnim tvorevinama poput paviljona, dvorana, palača, hramova i mostova, pri čemu nastaje skladan sklop izvanredne estetske vrijednosti.p.s. Prije nego odete, ne propustite sladoled od graha! 

*Anchee Min je u knjigama "Posljednja kineska carica" i "Carica orhideje" pisala njenu biografiju – po mnogima jednu od najvjerodostojnije napisanih do sad. Oživila je Zabranjeni grad opisavši najsitnije detalje tadašnjeg života i vladanja, prikazavši mnoge, često teške, borbe koje je kineska carica prolazila i kao žena i kao majka i kao vladarica

POSEBNA PONUDA: svi čitatelji portala ostvaruju 10% popusta upisom do 10.09.!

Popust vrijedi za:

• Večernju školu kineskog jezika – odrasli (početak 17.09., 20:30)

Više: http://haohan.hr/vecernja-skola-kineskog-jezika/

• Haohan za osnovnoškolce - djeca od 8 do 13 godina (početak 17.09., 15:25 – 16:55)

Više: http://haohan.hr/haohan-tecaj-za-odrasle/

Cjelokupnu ponudu pogledajte na www.haohan.hr

Dodatni upiti: info@haohan.hr / 099 58 567 35

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.