SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
Ljubljanska borza: Dionice NLB-a skočile 10% prvog dana trgovine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.11.2018. - 15:50:59
LJUBLJANA - Dionicama najveće slovenske banke - Nove Ljubljanske banke (NLB), u srijedu se počelo trgovati na Ljubljanskoj i Londonskoj burzi, kao što je bilo i predviđeno nakon što je prošli tjedan zaključena inicijalna javna ponuda (IPO) u kojoj je slovenska država prodala 59 posto dionica NLB-a.

S obzirom da je za tzv. stabilizacijske dionice predviđeno je 5,9 posto dionica, država je prodala oko 65 posto dionica NLB-a.

Dionice NLB-a u javnoj su ponudi prodane po cijeni od 51,50 eura za dionicu, a već u prvom satu trgovanja na Ljubljanskoj burzi cijena joj je dosegnula i 56,50 eura, što je oko 10 posto više od cijene u IPO-u. Cijena je zaključila na 56,65 eura, uz 2,9 milijuna eura prometa. 

Na Ljubljanskoj burzi, kako prenose slovenski mediji, zadovoljni su prometom dionicama NLB-a i oživljavanjem trgovanja na tom, inače, slabo likvidnom tržištu vrijednosnicama.

"Drago nam je da su se za kupnju dionica NLB-a odlučili ugledni dugoročni investitori, čime je banka napravila prvi korak u svojoj privatizaciji. Slovenija je ovim pokazala da ispunjava svoje obveze prema Europskoj komisiji, a trgovanje dionicom NLB-a oživjelo je Ljubljansku burzu", rekao je danas državni tajnik za financije Metod Dragonja.

Iz Slovenskog državnog holdinga (SDH) ističu da su uspješno zaključili prvi korak u privatizaciji NLB-a, čime je državni proračun prikupio više od 600 milijuna eura (u što nisu uračunate stabilizacijske dionice s iznosom od 61 milijuna eura).

"Ostajemo slovenska bankovna skupina", istaknuo je danas predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak, koji ocjenjuje da se za NLB sada otvaraju novi obzori.

Naime, prodaju većinskog udjela u svojoj najvećoj banci Slovenija je Bruxellesu obećala 2013. godine, kako se sredstva kojima je dokapitalizirala banku u postupku sanacije zbog loših kreditnih plasmana ne bi računala kao nedopuštena državna subvencija.
Slovenska je država i nadalje najveći pojedinačni vlasnik NLB-a, a predviđeno je da iduće godine proda još jedan udjel, nakon čega bi država ostala vlasnik 25 posto plus jedne, "zlatne" dionice.

U prošlotjednoj javnoj ponudi dionica NLB-a sudjelovali su i fond Brandes Investment Partners, koji je tako stekao 7,6 posto dionica NLB-a, te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 6,3 postotnim udjelom.

U javnoj ponudi upisa dionica NLB-a sudjelovali su i neki hrvatski ulagači, primjerice PBZ CO obvezni mirovinski fond koji je, prema dostupnim podacima, za 102 milijuna kuna kupio 1,4 posto udjela u NLB-u.

Foto: Delo