SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Ljubo Jurčić: Linićeve najave rasprodaje su pogubne
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.hr
Datum objave: 04.01.2012. - 13:43:44
ZAGREB - Analitičar Ljubo Jurčić smatra mjere koje je ministar financija Slavko Linić najavio za prikupljanje novca i plaćanje dugova – pogubnim.

SDP-ovac je najavio daljnju rasprodaju državne imovine, uključujući i Croatia osiguranje te Hrvatsku poštansku banku.

Tim tvrtkama treba profesionalna uprava i odgovoran nadzor i one se ne smiju prodavati, ističe on, a Linićev argument da "obitelji u krizi prodaju djedovinu da bi platile dugove" apsolutno ne priznaje.

"U krizi se imovina treba iskoristiti da se stvori prihod i da se onda vrate dugovi. Dugovi se ne stvaraju zbog imovine nego loše državne i poslovne politike", upozorava on. Na Linićevu tvrdnju da se dugovi neće moći vraćati iz poreznih prihoda jer je gospodarski rast nedovoljan, pa se moraju namiriti iz imovine, Jurčić odgovara:

"Cilj svake ekonomske politike je gospodarski rast. Ako se on ne može ostvariti, onda se ta politika mora maknuti s vlasti. Mi smo svoje dugove već plaćali prodajom imovine i bili smo sve dužniji, došli smo u puno, puno lošiju situaciju od one u kojoj smo bili. To treba prekinuti", kaže Jurčić.

"Ono što smo rasprodali treba nadoknaditi kupovinom imovine u inozemstvu i to novcem narodne banke, kao što su to, na kraju krajeva, činili i stranci koji su kupovali našu imovinu. To se ne može dogoditi bez zaokreta u monetarnoj politici koji nam je nužan, jer se ekonomska politika bez monetarne ne može voditi", dodaje.

Linićeva poruka kritičarima takve odluke je: Neka pogledaju što u ovoj krizi rade obične obitelji. Prodaju se stanovi, prodaje se djedovina jer se dugovi moraju vraćati.

"To su teme o kojima ozbiljno razgovaramo, pokušavamo utvrditi kako na najbolji način državnu imovinu oploditi i kako i na taj način rješavati dug... Sve opcije su otvorene", kazao je novi ministar financija Slavko Linić u opširnom intervjuu za tjednik Globus

danas.net.hr

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.