SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUNIONICE
 
London: Do 2050. čak 50.000 punionica za e-vozila
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 19.06.2019. - 09:20:55
LONDON - U Londonu se mnogo pozornosti pridaje čistoći zraka i očuvanju okoliša. Od ranije je u samom središtu grada potrebno platiti posebnu ekološku naknadu ukoliko se tamo želite kretati automobilom, a odnedavno je taj režim dodatno postrožen.

Javni gradski prijevoz (autobusi i taksiji) već godinama se polako prebacuje na električni pogon, a sada su gradske vlasti najavile i dodatna ulaganja u punionice za električna vozila.

Gradonačelnik Sadiq Khan objavio je ovoga tjedna plan koji ide na tragu najave da će u Londonu do 2030. godine svi novi automobili biti isključivo na električni pogon, te da će do 2050. ovaj grad biti ugljično neutralan. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je mnogo uložiti u infrastrukturu, što ovaj plan predviđa.

Osnovana je radna skupina koja će koordinirati izgradnju punionica u privatnom i javnom sektoru. Njezin je zadatak osigurati da grad bude adekvatno opremljen punionicama za električna vozila kako bi prihvatio ovu "revoluciju". Već do kraja sljedeće godine planira se izgradnja 300 ultra brzih, te oko 3.500 svih ostalih tipova običnih i brzih punionica. Nakon toga izgradnja će se ubrzati pa bi u narednih pet godina, do 2025., London trebao dobiti 2.300 do 4.100 punionica najbržeg tipa, kao i 33.700 do 47.500 ostalih punionica za električna vozila.

Dio njih izgradit će gradske vlasti kroz neku od svojih kompanija, a većina se očekuje da će doći iz privatnog sektora – uz, dakako, poticaje lokalnih i državnih vlasti.