SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
SPREMNOST
 
Londonska burza spremna prodati poslovanje u Francuskoj radi spajanja s Deutsche Boerse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.01.2017. - 17:08:38
LONDON - Londonska burza (LSE) objavila je u utorak da će prodati francusku podružnicu klirinške kuće LCH europskom konkurentu Euronextu kako bi ispunila jedan od uvjeta regulatora za planirano spajanje s njemačkim burzovnim operaterom Deutsche Boerse.

Vrijednost transakcije je 510 milijuna eura u gotovini, navode iz LSE Grupe, napominjući da predloženu prodaju "mora analizirati i odobriti Europska komisija u vezi s preporučenim spajanjem Londonske burze i njemačkog burzovnog operatera".

Zabrinutost zbog mogućeg narušavanja tržišnog natjecanja osujetila je pokušaje spajanja dva tržišna operatera u 2000. i 2005. godini, napominje AFP.

U međuvremenu je uloga klirinških kuća na financijskim tržišta još više dobila na težini te one danas, između ostalog, pružaju kupcima i prodavateljima usluge osiguranja od povlačenja ugovornih partnera iz dogovorenih transakcija, u zamjenu za garanciju u gotovini.

U Londonu se godišnje sklapaju eurski bilateralni platni sporazumi u ukupnoj vrijednosti 1.300 milijardi eura, što bi se moglo promijeniti nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

Spajanje Londonske burze i Deutsche Boerse kreiralo bi diva u segmentu financijskih tržišta koji bi se mogao natjecati i sa Čikaškom burzom i s IntercontinentalExchange (ICE) iz SAD-a, te s burzom u Hong Kongu.

Nova grupa bila bi najvećima u svijetu po broju uvrštenih dionica i tržišnim podacima, povezujući londonsko tržište u eri nakon Brexita s frankfurtskim tržištem, vodećim u eurozoni.

Predloženi sporazum naišao je na žestoke kritike u Francuskoj, Belgiji, Portugalu i Nizozemskoj, koji strahuju za pozicije svojih burzi, inače u vlasništvu Euronexta.

Deutsche Boerse upravlja Frankfurtskom burzom, klirinškom kućom Clearstream sa sjedištem u Luksemburgu i platformom za trgovanje izvedenicama Eurex.

(Hina) xmm ygple

VEZANE VIJESTI

Američke sankcije: Iran traži sastanak sa skupinom 5%2B1

Merkel i Hollande razgovarali o Ukrajini i Siriji pred summit EU-a

Trumpovi porezni poticaji mogli bi pokrenuti val spajanja farmaceutskih tvrtki

INTERVJU Kuščević: Spajanjem zemljišnjih knjiga i katastra mape iz doba Franje Josipa konačno odlaze u muzeje

FT: njemačka plinska grupa Linde i američki Praxair pred objavom dogovora o spajanju

Coca-Cola kupuje od AB InBeva većinski udio u afričkoj punionici

Hammond se zauzima da Britanija dogovori prijelazne aranžmane s EU-om

Beogradska burza postala aktivna članica SEE Link mreže

Velika Britanija dozvolila in vitro oplodnju od tri roditelja

Škotska smišlja planove za ostanak na europskom tržištu nakon Brexita

HINA

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.