SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Loš start Aston Martina na Londonskoj burzi
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 03.10.2018. - 13:03:52
LONDON - Dionice Aston Maertina prvog dana trgovanja na Londonskoj burzi oslabile su više od 6 posto.

Investitori očito ne vjeruju u ostvarivost zacrtanih planova proizvođača luksuznih autonobila pa su dionice u jednom trenutku potonule na samo 17,5 funti.

Kompanija je postavila cijenu svoje dionice u procesu inicijalne javne ponude na Londonskoj burzi na 19 funti po dionici, čime ukupna vrijednost proizvođača luksuznih automobila doseže 5,6 milijardi dolara.

Najveći su vlasnici Aston Martina, proizvođača luksuznih sportskih automobila čiji je automobil vozio poznati filmski špijun James Bond, talijanska investicijska tvrtka Investindustrial i skupina investitora iz Kuvajta. Iza kompanije je nekoliko teških godina u kojima su bilježili pad prodaje, ne uspijevajući prikladno investirati u nove modele.

Predsjednik i izvršni direktor grupe Andy Palmer je preuzeo dužnost izvršnog direktora 2014. godine i za njegova su mandata glavni dioničari uložili 200 milijuna funti u osuvremenjivanje ponude modela, proizvodnju novih vozila s nižim emisijama štetnih plinova a za iduću godinu najavljen je i prvi sportski terenac.

Predviđaju da će do 2020. godine povećati proizvodnju na gotovo 10 tisuća automobila.