SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLJEDICE
 
Loša vijest za tursku ekonomiju: Erdogan dobio apsolutnu vlast
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.06.2018. - 10:19:44
ANALIZA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan očekivano je pobijedio na nedjeljnim izborima. 

Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci, pošto je prebrojano više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto.

Analitičari smatraju da je to loša vijest za tursku ekonomiju. U posljednje vrijeme turska ekonomija suočena je s nekoliko problema. Turska lira je potonula, inflacija je skočila na 12 posto što je znatno iznad ciljane razine od 5 posto, a tu su i očekivanja da će Erdogan pokušati narušiti nezavisnost centralne banke. 

Da bi stvar za tursku ekonomiju bila i gora, Erdogan koji je na vlasti već petnaest godina, oduvijek pokazuje želju da potakne ekonomski rast bez obzira na cijenu. To znači da optira za monetarnu politiku kojoj je prioritet rast, a inflacija ga pritom baš i ne zanima.

Sve će to imati itekakve posljedice za tursku imovinu, smatra Neel Gopalakrishnan, kreditni strateg u DBS Banku, u izjavi koju je dao CNBC-u.

- Bez obzira na mogući krratkoročni pozitivni učinak, očekujemo da će turska imovina ostati pod pritiskom u slučaju da se mjerama ne utječe na smanjenje inflacije i ovisnosti o vanskim izvorima financiranja. Centralna banka nije podigla kamatne stope kao u nekim drugim državama, a vlada je fokusirana na rast ekonomije dok je inflacija i stabilnost valute očito ne zanimaju, objasnio je.

Ashish Goya, šef Odjela za tržišta u razvoju u NN Investment Partnersu smatra kako je turska pred brojnim izazovima jer ide prema visokom fiskalnom deficitu kojeg ne može financirati. Karine hirn, partnerica u East Capitalu poručuje kako bi se turska vlada trenutno trebala posvaetiti makrokonomskim izazovima dok bi centralna banka treba pokazati kako nije ovisna o Erdoganu.

Pojednostavljeno, turska ekonomija nije u dobrom stanju jer su u posljednje dvije godine i monetarna i fiskalna politika robovale Erdoganovoj želji da omogući visok standard stanovništvu bez obzira na sve. Nakon što je dobio još jedan mandat, moglo bi se očekivati kako bi Erdogan mogao stati s populističkim potezima. 

Dio analitičara ipak smatra kako je Erdoganova tvrdoglavost i apsolutna vlast koju je dobio nakon nedjeljnih izbora zapravo argument protiv stabilizacije turske ekonomije.

Valjat će, dakle, pričekati neku ozbiljniju ekonomsku krizu prije nego se stvari pokrenu s mrtve točke za tursku ekonomiju.