SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Luka Kotor: Investicije pet miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.03.2019. - 21:00:58

KOTOR - Preduzeće Luka Kotor, koje je od Vlade dobilo prvenstvenu koncesiju za upravljanje akvatorijumom i operativnom obalom luke u Kotoru za narednih 12 godina, planira da za to vijeme realizuje ukupan investicioni program vrijedan 5.053.440 eura.

Luka će državi plaćati fiksnu godišnju koncesionu naknadu od 250 hiljada eura, plus varijabilni iznos koncesione naknade u visini od 5 posto EBIDTA (ostvarena dobit bez troškova kamata, poreza i amortizacije).

U biznis planu ove kompanije, u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, navodi se da od ukupno planiranog investicionog programa, tokom prve tri godine trajanja koncesije biće uloženo 4.328.440 eura.

Najveći dio investicionog programa (4.546.440 eura) odnosi se na ulaganje u osnovna sredstva, za unapređenje stanja lučkog sistema utrošiće se 350 hiljada, dok će za izradu projektne dokumentacije biti potrošeno 157 hiljada eura.

Da bi realizovala ove investicije akcionarsko društvo (AD) Luka Kotor uložiće preko 3,3 miliona eura sopstvenih sredstva, a planiraju i dva kredita u iznosima od milion, odnosno 750.000 eura, sa rokom otpate od osam, grejs preriodom od dvije godine i kamatnom stopom od 4,5 odsto.

Prema takozvanom realnom scenariju iz biznis plana, Luka Kotor očekuje da tokom 12 godina trajanja koncesije, ostvari ukupne prihode od skoro 46,2 miliona eura i dobit u ukupnom iznosu od preko šest miliona.

Procjena ukupnih prihoda za period trajanja koncesije u tzv. optimističkom scenariju je preko 50,3 miliona eura, odnosno ukupna dobit od nešto više od devet miliona eura.

Za to vrijeme pored postojećih, planiraju da otvore još 18 novih stalnih i 6 sezonskih radnih mjesta.

Luka Kotor je bazirana skoro isključivo na prihvatu i opsluživanju velikih putničkih brodva na tzv. kružnim turističkim putovanjima, po čemu je Kotor treći po obimu prometa na Jadranu i jedna od vodećih kruzing luka na Mediteranu.