SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TERET
 
Luka Rijeka: Do kraja godine promet tereta veći od lanjskog
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.12.2014. - 15:56:00
RIJEKA - Promet tereta u riječkoj luci, na području kojim upravlja Lučka uprava Rijeka, sada je na razini prošle godine, a do kraja 2014. premašit će promet ostvaren u prethodnoj godini, rekao je u utorak na blagdanskom susretu s novinarima ravnatelj riječke Lučke uprave Vlado Mezak.
Znatno je povećan promet rasutog tereta, za 56 posto, i drva, za 19 posto, a rekordan promet ostvaren je na kontejnerskom terminalu Brajdica, na kojemu je do danas prekrcano 145.438 kontejnera, što je u odnosu na prošlu godinu 11 posto više.

Govoreći o radovima na izgradnji kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, koji su počeli ove godine, Mezak je naveo da se odvijaju prema planu. Dodao je da se sljedeće godine očekuje početak izgradnje državne ceste D 403 koja će povezati Zagrebačku obalu i zapadni dio riječke luke s riječkom obilaznicoma, te da se, što je također važno za riječki prometni pravac, očekuje i modernizacija pruge. To će, kako očekuje, omogućiti da se na novi natječaj za koncesionara Zagrebačke obale jave operateri.

Na pitanje Hine o planovima za raspisivanje novog natječaja za koncesionara kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, s obzirom na to da nije bilo odaziva na prvi natječaj, Mezak je odgovorio da će natječaj vjerojatno biti raspisan potkraj sljedeće godine, da zainteresiranih operatera ima te da za pronalazak koncesionara, s obzirom na dinamiku ostalih radova, ima dovoljno vremena.

Na pitanje hoće li i koji uvjeti natječaja biti promijenjeni, rekao je da je jedna od mogućnosti da Lučka uprava, ako povuče sredstva iz EU fondova, preuzme obvezu izgradnje dodatnog dijela obale, što bi smanjilo ukupni iznos ulaganja na koje bi se obvezao koncesionar.

Na susretu s novinarima Mezak je izvijestio i da je Lučka uprava, zajedno s riječkom gradskom upravom i Turističkom zajednicom, predstavila prednosti Rijeke te u razgovorima sa svjetskim putničkim brodarima uvrstila riječku luku u planove njihovih putovanja. Tako je do sada u 2015. najavljeno sedam, a u 2016. šest dolazaka putničkih brodova na kružnim putovanjima.

Osim toga, Rijeku je ove godine posjetilo 9026 nautičkih putnika s turističkih jedrenjaka i jahti, a u sljedećim godinama očekuje ih se još više. Podsjetio je i da je Lučka uprava putnički dio luke prilagodila zahtjevima vlasnika megajahti, posebice u dijelu sigurnosti, te da je osigurana i nova infrastruktura, kao što su pontoni, priključci za struju i vodu, bežični internet, uređenje prilaza.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.