SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Lukašenko potpisao liberalni zakon o kriptovalutama
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.12.2017. - 10:16:00
Zadnja izmjena: 24.12.2017. - 19:16:26
MINSK - Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko potpisao je liberalni zakon koji signalizira državnu podršku blockchainu i kriptovalutama.

Prema novom zakonu, sve transakcije i prihod od kripto valuta (uključujući i rudarenje) oslobođene su plaćanja poreza na idućih pet godina.

Lukašenko je time postavio okvire takozvanog "Razvoja digitalne ekonomije" Bkelorusije. Cilj zakonodavstva je uklanjanje birokracije koja bi mogla potencijalno ometati implementaciju blochchaina, i daje okruženju zeleno svjetlo za razmjenu kriptovaluta.

Pored toga, bjeloruski "HTP"- tehnološki raj, koji je kreirao Lukašenko u stilu Silikonske doline, koji će imati privilegije da privlači sredstva putem ICO-a i koristi kriptovalute pri cirkuliranju transakcija stanovništva.

Lukašenko je objasnio da je glavni cilj kreiranje uvjeta da globalne IT kompanije dođu u Bjelorusiju te tamo otvore svoje urede, razvojne centre i kreiraju popularne svjetske digitalne proizvode.

Ovom odredbom su legalizirane kripto valute, javna ponuda tokena (ICO) i pametni ugovori. Ovime je Bjelorusija legalizirala transakcije u kripto valutama. Ovo bi moglo poboljšati ekonomiju ove države jer će privatni sektor privući strane investitore i kompanije u ovu bivšu sovjetsku ekonomiju.