SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MMF
 
Macao postaje najbogatije mjesto na svijetu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 10.08.2018. - 14:05:56
LONDON - Macao bi se uskoro mogao okrunuti titulom najbogatijeg mjesta na svijetu i izgurati dosadašnjeg prvaka s najbogatijim stanovništvom, Katar, prema novoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Bivša portugalska kolonija, a sada kockarsko središte na jugu Kine, do 2020. godine ostvarit će BDP viši od 143 tisuće dolara po glavi stanovnika, a Katar će u istom razdoblju ostvariti nešto manje, odnosno 139 tisuća dolara, izračunao je MMF uspoređujući paritet kupovne moći (PPP), odnosno količinu roba i usluga koje se mogu kupiti za jedinicu različitih valuta.

Inače, Macao je posebna upravna regija, unutar Kine, isto kao i Hong Kong, a to je i jedino mjesto u Kini gdje je kockanje dozvoljeno. Cijela se ekonomija Macaa, stoga, okreće upravo oko luksuznih casina. U manje od dvadeset godina postali prava kockarska "meka" i utrostručili svoj BDP po glavi stanovnika koji je u 2001. godini iznosio tek 34 tisuće dolara. Uz titulu najbogatije koju će uskoro preuzeti, ne iznenađuje da Macao drži i prvo mjesto na ljestvici najgušće naseljenih mjesta na svijetu. O razlozima ne treba ni nagađati. U prvih pet najgušće naseljnih su i Hong Kong i Singapur koji su također u Top 10 najbogatijih mjesta na svijetu.

Na trećem mjestu s BDP po glavi stanovnika od 118 tisuća dolara našla se i jedna europska zemlja, Luksemburg. Ta europska monarhija s jedva pola milijuna stanovnika nije usamljena. U prvih deset najbogatijih našla se i omiljena destinacija hrvatske sposobne radne snage, Irska, s 87 tisuća dolara po stanovniku, a odmah poslije i Norveška sa 78 tisuća.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.