SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽUTI PRSLUCI
 
Macron: Nema opravdanja za nerede u Parizu, krivci očito žele kaos
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.12.2018. - 09:06:22
PARIZ - Emmanuel Macron je rekao da "nikada neće pristati na nasilje" koje je jučer eksplodiralo u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka" jer ono, dodao je, "nema veze s legitimnim izražavanjem nezadovoljstva".

"Nikakav razlog ne može opravdati napad na redarstvene snage, pljačku trgovina, ugrožavanje prolaznika i novinara, nagrđivanje Slavoluka pobjede", dodao je francuski predsjednik u izjavi u Buenos Airesu, na završetku summita G20.

"Krivci za nasilje ne žele promjene, ne žele nikakvo poboljšanje, oni žele kaos: izdaju stvar za koju se navodno zauzimaju i kojom manipuliraju. Identificirat ćemo ih i tražiti njihovu odgovornost na sudu", rekao je Macron.

Najavio je održavanje "međuministarskog sastanka s nadležnim službama" u ponedjeljak ujutro, nakon povratka u Pariz.

"Uvijek ću biti za prosvjede, saslušat ću oporbu, ali nikad neću pristati na nasilje", rekao je predsjednik.

Pošto je na početku tiskovne konferencije dao izjavu, Macron nije htio dalje odgovarati na novinarska pitanja o toj temi.

Francuski premijer Edouard Philippe je odlučio otkazati putovanje u Poljsku na summit o klimi COP24 zbog nereda u subotu u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka", priopćeno je iz vladina ureda.

Premijer koji je u Poljskoj trebao boraviti u nedjelju poslijepodne i u ponedjeljak, "ostat će u Francuskoj" i zatražit će od ministra za ekološku tranziciju Francoisa de Rugyja da "vodi francusko izaslanstvo" na tom skupu.