SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Mađarska protiv plana o europskom ministru financija, ne žuri s eurom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 12:12:34
BUDIMPEŠTA - Mađarska se protivi planovima o dubljoj integraciji eurozone i neće nagliti s pristupom eurozoni prije no što bude spremna, poručio je viši savjetnik premijera Viktora Orbana.

Podjela Europske unije na središte i periferiju, odnosno na zemlje u eurozoni i one izvan nje bila bi protiv interesa EU, konstatirao je u četvrtak u telefonskom razgovoru državni tajnik za EU u Orbanovom kabinetu Szabolcs Takacs.

Reuters primjećuje kako su u skupini bivših komunističkih zemalja Slovačka, Slovenija, Estonija, Latvija i Litva već usvojile euro dok Poljska, Mađarska, Češka, Rumunjska, Bugarska i Hrvatska još imaju vlastite valute.

Pritom je sredinom ovog tjedna potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala kako u vladi i u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) procjenjuju da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, navodeći da je to srednjoročni cilj.

Hrvatska je po njezinim riječima "izvrstan i prirodan kandidat za euro zonu". HNB je izradio analizu troškova i koristi od pristupa, kazala je u intervjuu za Hrvatski radio, najavljuju početak javne rasprave o tom pitanju za kraj listopada.

Reuters bilježi da je inicijativa za tješnjom integracijom Europske unije proteklih tjedana iznova potpirila raspravu o pristupu istočnoeuropskih zemalja eurozoni.

"Trebalo bi izbjeći percepciju da su dobre zemlje one koje su u eurozoni - kakvu god cijenu platile za članstvo... dok su one izvan eurozone loše članice", pojašnjava pak stajalište Budimpešte mađarski dužnosnik.

Mađarska neće poduprijeti ideju o proračunu i ministru financija eurozone koju je prošlog mjeseca iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron, poručio je Takacs.

On ističe da bi se eurozona trebala pridržavati transparentnih propisa i njezine bi članice trebale u potpunosti poštovati njezine propise. Naglašava pritom da je jaki euro u interesu Mađarske.

Otkada je Orban preuzeo vlast 2010. godine Mađarska provodi samosvojnu ekonomsku politiku. Njezin proračunski deficit niži je od maksimalno dopuštenih tri posto u EU a ove bi godine mađarsko gospodarstvo trebalo porasti četiri posto.

Gospodarstva u istočnoj Europi u prosjeku rastu brže nego gospodarstva u eurozoni, primjećuje Reuters.

Takacs kaže da bi tim zemljama, koje trenutno bilježe rast ekonomskih aktivnosti, trebalo dopustiti da se nekoliko godina razvijaju prije no što usvoje euro.

"Eurozoni bi trebale pristupiti tek kada dođu rezultati koji pružaju dostatno jamstvo da mogu apsorbirati potencijalni veći šok", drži mađarski dužnosnik.

"Ne znam koliko će godina to trajati, ovisit će i o razvoju situacije u eurozoni", zaključuje.

Nije želio reći kada bi Mađarska mogla pristupiti eurozoni.