SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIŠLJENJE
 
Kostić: Potrebna gruba seča administracije i birokratije
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 25.08.2012. - 13:01:42

BEOGRAD - Predsednik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da Srbija neće krenuti u ozbiljno restrukturiranje privrede bez "grube seče" administracije i birokratije.

On je agenciji Beta kazao da je budžetski deficit od sedam odsto BDP-a nastao zbog troškova budžetskih korisnika za plate i penzije.

- Samo kad bi se na tome uštedelo, smanjio bi se značajno deficit, ali to je bolna politička odluka - naglasio je Kostić.

Prema njegovim rečima, Srbija 20 godina živi uz dodatno zaduživanje i prodaju velikih preduzeća kako bi se "podmirile nečije plate koje su neodržive".

Kao drugi ozbiljan problem privrede, Kostić je naveo sivu ekonomiju zbog čega su smanjenji prihodi budžeta.

- Naš dug nije tako veliki, već su budžetski prihodi mali, jer ogroman deo privrede posluje u sivoj ekonomiji - kazao je on.

Kostić je naglasio i da je namera države da subvencioniše kredite izvoznim preduzećima u cilju podrške privredi i da "oko toga nema diskusije".

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će od septembra izvoznim preduzećima biti dostupni subvencionisani krediti ukupne vrednosti oko milijardu evra, na koje će država subvencionisati kamatu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.