SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRGOVINA NA MALO
 
Maloprodaja: Osobna potrošnja ostaje snažan generator rasta BDP-a
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 30.11.2019. - 09:03:48
ANALIZA - U listopadu je, u skladu s našim očekivanjima, nastavljen solidan rast prometa u trgovini na malo.

Prema kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,1% u odnosu na listopad 2018.

Na nastavak relativno povoljnih godišnjih stopa rasta maloprodaje upućivalo je i kretanje indeksa pouzdanja potrošača koji je u listopadu nastavio s rastom treći mjesec za redom najvećim dijelom kao rezultat boljih očekivanja glede potrošnje u idućih 12 mjeseci vezanih uz kupnju trajnih dobara. Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta podržan je trendom smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rastom potrošačkog kreditiranja, ali i vrlo vjerojatno solidnim podacima u turizmu za listopad.

Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je bio viši za 0,1%.

Prema podacima DZS-a, prema nominalnim indeksima prometa od trgovina na malo po trgovačkim strukama u listopadu je sedam od deset trgovačkih struka, na koje otpada 73,6% ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa. Pri tome je godišnji rast u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, s udjelom u ukupnom prometu od 34,9%, iznosio 5,1% (uz utjecaj na ukupan indeks prometa od 1,8%).

U razdoblju od siječnja do listopada kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je očekivano najveći doprinos došao od porasta prometa u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama.

Nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji potvrđuje kako osobna potrošnja ostaje snažan generator gospodarskog rasta te će dati najveći doprinos rastu BDP-a. Uslijed povoljnih trendova na tržištu rada, rasta kreditne aktivnosti i povoljnih očekivanja (koja ohrabruju i najavljena porezna rasterećenja) promet bi i do kraja godine trebao bilježiti pozitivne godišnje stope rasta.