SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPCIJE
 
Malus o kineskim investicijama: Brodogradnja moguća, nizinska pruga izgledna
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 14.04.2019. - 13:44:25
ZAGREB - O pravom značaju posjeta kineskog premijera i mogućim benefitima u Točki na tjedan govorio je Siniša Malus, komunikacijski menadžer Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA).

Kinezi dobivaju obrise 'mitskog spasitelja'? Koji je projekt najizgledniji - je li to nizinska pruga? I prije 10 godina se pričalo o ulaganju Kine u prugu?

"Tada je zapelo na političkoj razini. Odbijena je svaka daljnja komunikacija nakon početne inicijative koja je došla s kineske strane. Tada je bio pritisak iz Berlina da se ne ide s Kinezima u tu kombinaciju. Tu smo izgubili desetak godina bitnog razdoblja kada smo mogli nešto napraviti, a nismo napravili ništa", kazao je Siniša Malus za N1 televiziju.

Što se tiče najizglednije investicije, Malus smatra da je to kombinacija luke i željeznice.

"Najizglednija je kombinacija luke Rijeka i nizinske pruge Rijeka-Zagreb. U tijeku je natječaj za zagrebačku obalu, što će biti dodatna količina tereta koji će stići u riječku luku. Razmišlja se i o terminalu na Krku. Na to je vezana nizinska pruga. Sigurno je da kineske partnere zanima ta kombinacija jer njih prije svega zanima da njihova roba dođe brže od odredišta do odredišta. Naša željeznica može im tu odigrati važnu ulogu. Imaju i investiciju u luci Zadar, na nju se naslanja dionica pruge Knin - Zadar, za koju su također zainteresirani. Moguće da sve ove izgubljene godine neće biti bitne, možemo se ukrcati na taj vlak i dobiti najsuvremeniju željeznicu u kombinaciji s lučkom infrastrukturom."

Prema kojem modelu - koncesija, fondovi Europske unije, kredit?

"Europski fondovi već financiraju neke dionice na tom pravcu, tako da ne bi bilo iznenađenje. Kineskoj strani sigurno bi više odgovarala koncesija. Pogotovo zatošto je to vezano uz luku Rijeka."

Što je s Uljanikom? Kineski premijer je u 4 sata ujutro zvao prvog čovjeka njihovog najvećeg brodogradilišta? Koliko je to realno?

"Super ako ga je zvao. Sigurno je da će oni vrlo brzo doći i pregledati dubinsko poslovanje Uljanika. Sigurno je da ta kompanija može pružiti puno Uljaniku i 3. maju. Morao znati da su oni najveći brodograditelji na svijetu. Možda se stvara neki pogrešan dojam u javnosti da će se netko ovdje pojaviti kao spasitelj, a da nema goli ekonoski interes - naravno da se to neće dogoditi."

Malus je komentirao i oštre komentare njemačkih medija o suradnji Hrvatske i Kine.

"Oni tu njuše opasnost od zaduživanja kod kineskih partnera. Ta opasnost za nas nije realna. Ona je realna za zemlje koje nisu u situaciji kao Hrvatska. Recimo, autoput u Crnoj Gori - to je loš angažman, kineska kompanija gradi, kineska banka financira. To hrvatska ne može i da želi."

"U našem slučaju je to neizvedivo, pa ne treba strahovati. Ne može se dogoditi da mi za nizinsku prugu uzmemo nepovoljni kredit bez natječaja. Za nas je super vijest da bi to mogla graditi njihova operativa. Da ne rade njihovi radnici, tko bi to gradio u Hrvatskoj - gdje su naši građevinski radnici?"

Što se tiče nizinske pruge - da ovog trenutka krene u realizaciju, koliko bi to trajalo?

"Ja sam razgovarao s ministrom Olegom Butkovićem prekjučer, on mi je rekao da je realan rok godinu dana, da se krene u radove. U međuvremenu će se pripremiti sva dokumentacija, potencijalno natječaj, i nakon toga, u proljeće sljedeće godine se može zakopati prva lopata."

Foto: N1