SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUČANI
 
Manfred Weber EPP-ov kandidat za europske izbore
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 08.11.2018. - 16:35:00
Zadnja izmjena: 08.11.2018. - 20:01:36
HELSINKI - Europska pučka stranka izabrala je svog kandidata za europske izbore u svibnju 2019. To je Manfred Weber.

Manfred Weber (46) je predsjednik skupine pučana u Europskom parlamentu i član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke CDU-a kancelarke Angele Merkel.

Weber je dobio 492 glasa, a njegova pobjeda bila je i očekivana jer su ga i ranije podržali istaknuti dužnosnici EPP-a. Izbor za spitzenkandidata Weber je proslavio uz taktove pjesme One vision grupe Queen, a na pobjedi su mu čestitali i Angela Merkel i Andrej Plenković.

Podsjetimo, dvojica kandidata, Nijemac Manfred Weber i Finac Alexander Stubb bili su u utrci su za vodećeg kandidata Europske pučke stranke (EPP), najjače političke skupine u Europskom parlamentu. Kandidat je izabran tajnim glasovanjem 758 izaslanika na kongresu u Helsinkiju. On bi u studenom 2019. mogao zamijeniti Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera na dužnosti predsjednika Europske komisije.

Ta je dužnost dio velikih pregovora koji će slijediti nakon europskih izbora koji će se održati između 23. i 26. svibnja 2019.

Osim predsjednika Europske komisije sljedeće godine trebat će izabrati novog predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europske središnje banke. U tim pregovorima EPP bi trebao imati glavnu ulogu.