SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Marić: Ne želimo dodatno porezno opteretiti poduzetnike
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.08.2018. - 18:04:20
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić opet je odgovorio na brojne kritike prijedloga Zakona o doprinosima koji je stavljen u javnu raspravu.

"U tijeku je javno savjetovanje, ove burne rekacije koje su nastale u dobrom su dijelu rezultat javnog savjetovanja, to je bila i intencija, da se dobiju primjedbe i pohvale. Kad završi savjetovanje argumentirano ćemo pojasniti što smo spremni prihvatiti, a što nismo. Meni je ovo što sam do sada pročitao, ima jako puno komentara, sve ih primamo i uzimamo u obzir. Nije naša intencija bila da radimo nešto svojeglavo", komentirao je ministar Zdravko Marić kritike na račun izmjena Zakona o doprinosima prema kojem se direktori i vlasnici tvrtki više ne bi smjeli prijavljivati na minimalac.

Podsjetimo, u sklopu porezne reforme predviđeno je podizanje osnovice za članove uprave tvrtki prema kojima će minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika - direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna.

Za male poduzetnike koji se samozapošljavaju minimalna osnovica povećava se s koeficijenta 0,65 na 1,1. To znači da godišnje moraju zaraditi barem 125 tisuća kuna. Stručnjaci tvrde - takve tvrtke teško će opstati.

U Hrvatskoj je trenutno oko 80 tisuća tvrtki koje godišnje uprihode manje od milijun kuna. Novi koeficijent minimalne osnovice dodatan im je udarac, a već sada čine 2,7 milijardi kuna gubitaka hrvatskog gospodarstva.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.