SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGOVOR
 
Marić odgovorio predsjednici: U proračunu za 2018. više novca za demografsku obnovu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2017. - 17:07:00
Zadnja izmjena: 10.11.2017. - 20:57:21
ZAGREB - Jedno od značajnijih povećanja u proračunu za iduću godinu u odnosu na ovu upravo su sredstva namijenjena programima za demografsku obnovu, izjavio je u petak ministar financija Zdravko Marić zamoljen za komentar kritika koje je danas iznijela predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

'U proračunu za 2018., kao što je bio slučaj i za 2017., jedno od značajnijih povećanih iznosa sredstava su upravo za demografsku obnovu', rekao je Marić nakon sudjelovanja na radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Dodao je da ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić sa svojim timom radi na sustavnim i sveobuhvatnim mjerama demografske obnove te dodao su mjere poduzete i u poreznom sustavu, kao i kod subvencioniranja stambenih kredita.

Za 2018. predviđena su dodatna sredstva, u skladu s mogućnostima, kaže Marić.

Što se tiče Slavonije, koju je predsjednica istaknula kao regiju s pojačanim iseljavanjem, Marić je podsjetio da je Vlada prepoznala projekt Slavonija kao jedan od važnijih te da u novom zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave upravo ta regija dobija najviše tj. jačaju se fiskalni kapaciteti koji će biti najvećim dijelom usmjereni u realizaciju infrastrukturnih i drugih projekata koji su važni za stanovništvo.

'To su samo neke od stvari koje smo predvidjeli u proračunu i zakonskim izmjenama koje su u proceduri', rekao je Marić.

Dodao je da prijedlog proračuna uglavnom nailazi na pohvale te se sugerira i brže smanjivanje javnog duga.

Na opasku kako predsjednica smatra da to nije dovoljno te da je Hrvatska u izvanrednom stanju i da se u skladu s tim treba ponašati, odgovorio je da je, kao i kod drugih stvari, spreman čuti konkretne prijedloge i razmotriti ih.

Vlada je, kaže ministar financija, poslala vrlo jasnu poruku: rast rashodne strane proračuna usmjeren je na mirovine, plaće zaposlenih u državnoj i javnoj službi, demografsku obnovu, a tu je i novi zakon o hrvatskim braniteljima.

Dodao je kako je predsjednica prepoznala i izdvajanja za obranu, ali i neka druga.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.