SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Marić: Proračun za prosvjetu u tri godine rastao je tri milijarde kuna i taj novac je otišao na povećanje plaća
Autor/izvor: SEEbiz / RTL Televizija
Datum objave: 14.10.2019. - 21:59:12
ZAGREB - Nastavljen je štrajk u školama, u pet sjevernih županija. Prema podacima sindikata, odazvalo mu se gotovo 86 posto zaposlenika u osnovnim i 75 posto u srednjim školama.

Dogovora još nema na pomolu budući da ni jedna ni druga strana ne popuštaju, a uskoro će u štrajk i fakulteti, koji također traže povišice. Gost RTL-a Danas bio je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija koji zna može li se i gdje namaknuti povišice za prosvjetare.

Na pitanje očekuju li nas prijevremeni izbori ili će ipak popustiti zahtjevima sindikata, Marić kaže: "Ja vam tu nisam najbolji sugovornik. Što će biti, to ćemo vidjeti", rekao je ministar.

Vladajući cijelo ovo vrijeme od početka štrajka, a i uoči njega govore o povećanju osnovice plaća, a sindikati ne odustaju od povećanja koeficijenta složenosti posla. Koja je razlika između tih dviju računica:

"Ima još dosta stvari koje se trebaju definirati. Plaća je umnožak tih dvaju čimbenika. O nekim stvarima se može pregovarati, neke su odluke predmet Vlade. Mi smo došli u sferu da razgovaramo o tome da je Vlada protiv nekoga. Od prve godine smo krenuli s poreznim rasterećenjem i povećanjem plaća. Mi smo rekli da bi bilo dobro da i tu uredbu treba temeljito redefinirati. Ja govorim samo o onome o čemu možete razgovarati i ono o čemu se ne može", kazao je Marić i dodao:

"Ne trebamo pobjeći od onoga što je do sada učinjeno. Moramo gledati širi kontekst. Prije nekoliko godina javne financije su bile u deficitu i sve to je bio razlog zašto smo plaćali kamatu na kredit od šest posto. Danas plaćamo manje kamate. Cijelo vrijeme smo dizali plaće i porezno rasterećivali građane", tvrdi ministar financija.

Marić je odgovorio i na pitanje zašto je u redu, primjerice, dati Croatia Airlinesu 250 milijuna kuna, a prosvjetnim djelatnicima je puno dati 160?

"I to pitanje je legitimno. Ali, nemojmo zanemariti činjenicu da je proračun MZOS-a u tri godine porastao za tri milijarde kuna. Najvećim dijelom je porast plaća. Uvijek se može na taj način izvlačiti i stavljati na stol", kaže.

Kako neslužbeno doznaje RTL sutra će na stol dobiti zahtjev i od zdravstvenih sindikata za povećanjem koeficijenata. Ministra su pitali hoće li dobiti odbijenicu kao i prosvjetari.

"Ne samo zdravstveni, doći će i neki drugi. Ali, svako ima neku svoju argumentaciju da je to jako važan sektor. To je u redu. Naša odgovornost je gledati cjelinu", poručuje Marić.

Prema jednom istraživanju Hrvatska od svih zemalja EU najviše troši na vlast. Nameće se pitanje zašto ne smanjiti broj ministarstva i tako uštedjeti:

"Činjenica je da je, prema udjelu mase plaće, Hrvatska u gornjoj polovici. Nije Hrvatska toliko loše pozicionirana. Važno je da politika plaća bude trezvena tema", tvrdi Marić. No, na kraju razgovora u RTL-u Danas ministar Marić nije htio odgovoriti na jasno pitanje: Hoće li biti novca za prosvjetare. "Sve će se znati. Ima još dosta stvari koje se trebaju definirati", poručio je ministar financija Zdravko Marić.