SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIJEČ AUTORITETA
 
Mark Mobius: Brexit bi mogao biti sjajna vijest za tržišta u razvoju
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 18.03.2019. - 20:46:06
NEW YORK - Legendarni investitor Mark Mobius poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao biti sjajna vijest za tržišta u razvoju.

Britanska premijerka Theresa May je pozvala britanske parlamentarce postignu "časni kompromis" o njenom dvostruko odbijenom dogovoru o Brexitu, samo dvanaest dana prije nego što će peto najveće svjetsko gospodarstvo napustiti EU.

"Ako Velika Britanija kaže: Gledajte, mi smo slobodno tržište. Svatko može ući u našu zemlju, svatko može trgovati bez problema, Brexit će biti sjajan", rekao je Mark Mobius, osnivač Mobius Capital Partners, u ponedjeljak za CNBC-ovu emisiju "Squawk Box Europe".

"To će biti dobro za Englesku, bit će dobro za ostatak svijeta, a posebno za zemlje u razvoju", rekao je Mobius.

"Ne zaboravite, Britanija ima vrlo bliske veze s mnogim tim velikim tržištima u nastajanju."

Na pitanje je li zabrinut da Britanija neće moći sklopiti trgovinske ugovore i mijenjati tarife nakon Brexita, Mobius je odgovorio: "Točno."

"Bojim se da što god se dogodi, to će biti neka vrsta mješovitog paketa, a ne stvarno jasna situacija na slobodnom tržištu - a to bi bilo ono što je potrebno." 

Britanski zastupnici u četvrtak su velikom većinom glasali za odgodu britanskog izlaska iz Europske unije, predviđenog za 29. ožujka, omogućivši time premijerki Theresi May da ovoga tjedna ponovno pokuša dobiti podršku u parlamentu za sporazum postignut s Bruxellesom.

Dvadeset i sedam članica EU-a navodno je spremno dopustiti Britaniji na summitu u Bruxellesu idući tjedan kraće produljenje roka u trajanju od nekoliko tjedana, ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Bruxellesom.

Sporazum s Bruxellesom britanski je parlament odbacio 15. siječnja, te potom u utorak.Theresa May ponovno je zatražila od zastupnika da je podupru, u tekstu objavljenom u nedjelju u Sunday Telegraphu.

Ako dođe do novog neuspjeha u parlamentu, Velika Britanija mogla bi "ne napustiti EU mjesecima, ako ikada izađe", upozorila je.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.