SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CRNA GORA-KINA
 
Marković i Li Keqiang: Kinezi bi da grade i nastavak autoputa
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 27.11.2017. - 21:36:27
BUDIMPEŠTA - Premijer Duško Marković i kineski kolega, Li Keqiang, saglasili su se da su obje države i vlade zainteresovane da po završetku prve, prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare, bude nastavljena gradnja narednih dionica i to po modelu javno-privatnog partnerstva države Crne Gore i zainteresovanih kineskih kompanija.

Kako navode, Marković i Li su zajednički zaključili da projekat autoputa dobro napreduje i da predstavlja primjer uspješne saradnje dviju država i vlada i zaključili da i Crna Gora i Kina vide značajan prostor za produbljivanje saradnje, posebno u oblastima energetike, saobraćaja, turizma i poljoprivrede.

"Mi smo ostvarili značajan napredak na polju infrastrukture što nam utire put za uspješnu saradnju na drugim poljima. Vlada NR Kine će ohrabriti naše kompanije da intenzivno sarađuju sa Crnom Gorom", rekao je Li.

On je dodao da je Kina zainteresovana za saradnju sa Crnom Gorim i na ostalim kapitalnim infrastrukturnim projektima.

Sastanak je organizovan u okviru Šestog samita Kine i 16 država Centralne i Istočne Evrope, a održava se u Budimpešti.

Marković je ranije danas sastao se sa predstavnicima kompanija CCCC i CRBC.

"Na sastanku na kojem je delegaciju CCCC/CRBC-a predvodio potpredsjednik i vodeći inžinjer kompanije CCCC Sung Źju zaključeno je da projekat autoputa napreduje odlično, da su i dinamika radova i ostvareni rezultati izvanredni i da su i Vlada Crne Gore i kompanija CCCC i njena 'kćerka' kompanija CRBC zainteresovane da nastave saradnju po modelu javno-privatnog partnerstva", navodi u saopštenju Vlade Crne Gore.

Dogovoreno je, kako navode, formiranje posebnog zajedničkog tima koji bi otvorio razgovore o aspektima saradnje kako bi izgradnja naredne dionice autoputa mogla početi odmah po završetku prve dionice.

"Crnogorska strana na sastanku je istakla zainteresovanost da sa Kinom razmotri i izgradnju obilaznice oko Tivta i mosta preko Veriga", zaključeno je u saopštenju.