SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE HRANE
 
Masline sjajno rodile, problem je crno tržište
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 07.11.2016. - 15:22:39
ZAGREB - Maslinari zadovoljno trljaju ruke jer je iza njih vrlo dobra godina. S 19.100 hektara maslinika zasađenih u Hrvatskoj dobar urod mogao bi se odraziti na nešto nižu cijenu maslinovog ulja, ali bi i njome, kako ističu, proizvođači trebali biti zadovoljni. Drugi pak najveći problem vide u tome što se gotovo većina domaćeg maslinova ulja prodaje na crno.
- Na crnom tržištu prodaje se 98 posto domaćeg maslinova ulja. Žalosno je da to rade i oni koji su dobili poticaje za sadnju maslinika, a nitko ih ne kontrolira koliko su državi uplatili poreza za tu proizvodnju, odnosno prodaju, kratko odgovara tportalu Davor Karninčić, direktor Trentona, splitske tvrtke koja se bavi proizvodnjom maslinova ulja i maslina, a koja je prošle godine uprihodila 45,99 milijuna kuna.

U Hrvatskoj je prema podacima Državnog zavoda za statistiku prošle godine bilo 19.100 hektara maslinika što je 18 hektara više u odnosu na 2014. U njima je ubrano 28.267 tona maslina i iscijeđeno 35.352 hektolitre maslinova ulja.

- To je ispod prosjeka u odnosu na prethodne jer je 2014. bila jako loša maslinarska godina. No ove se očekuje bolji urod i proizvodnja od 60 do 70 posto u odnosu na prosječne godine do 2014. koja se kretala oko 35.000 tona maslina i 50.000 hektolitara maslinova ulja, odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ove godine Istra je proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, a upravo ondje tvrtka Agrolaguna, koja je u sustavu koncerna Agrokor, raspolaže s 220 hektara maslinika u kojima je 65.000 stabala. Plod se ovdje bere ručno, grabljicama i strojno, a nakon toga se u što kraćem vremenu prevozi do uljare jer je optimalno vrijeme za preradu 24 sata kako se ne bi razvili mikroorganizmi.

- Godina je bila optimalna za masline. Klimatski uvjeti pogodovali su cijelom procesu, napad štetnika je bio minimalan, tako da smo u uljaru doveli kvalitetan plod', odgovaraju tportalu iz Agrolagune u kojoj se između ostaloga bave i proizvodnjom maslinova ulja, a prošle godine su uprihodili 110,53 milijuna kuna.

Prosječan urod po stablu u Agrolaguni iznosi nešto više od 20 kilograma, a očekuju kako će iscijediti oko 170.000 kilograma maslinova ulja. Pored svojih maslina, uslužno ih samo prerađuju za male poljoprivrednike.

Zadovoljstvo ne skrivaju ni u Udruzi maslinara Istarske županije Olea. Tajnik Zdravko Barac ističe kako će ovo biti iznadprosječna berba, ali bi zbog toga mogle biti nešto niže cijene maslinova ulja. No i njima bi proizvođači, kaže, trebali biti zadovoljni.

Rinfuza se kod poljoprivrednika može dobiti za oko 80 kuna. Cijene se formiraju prema najvećem proizvođaču na našem području Agrolaguni.

- To je neka realna cijena za litru ulja na kojemu nije ništa posebno rađeno poput pakiranja, brendiranja', kaže Barac.