SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRENDOVI
 
Maslinovo ulje: Australija će postati velesila
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 14.12.2014. - 18:01:23
BERN - Drastičan pad prinosa maslina ove godine na jugu Europe ugrožava opstanak mnogobrojnih gospodarstava u ovom sektoru.
Uz to, izaziva pravu eksploziju cijena maslinovog ekstra djevičanskog ulja na europskom, pa i svjetskom tržistu.

U Italiji, maslinici u Toscani i Umbriji ovog ljeta bili su pogođeni izuzetno lošim vremenom, dok je u Španjolskoj, koja je prošle godine dala polovinu svjetske proizvodnje maslinovog ulja, na pad prinosa utjecalo smjenjivanje sušnih perioda s pustošenjima koje je izazvala masliovna mušica, zbog čega će prinosi biti najvjerojatnije prepolovljeni.

I u francuskoj regiji Provansa ovogodišnji prinosi su zbog djelovanja ove napasti pali čak 80 posto.

Prema podacima Međunarodnog udruženja proizvođača maslina, veleprodajne cijene maslina u 2013. već su povećane 37 posto, dok bi potrošačke cijene, prema njihovoj prognozi, u narednom periodu mogle skočiti i do 60 posto. Situacija ipak nije katastrofalna u cijelom svijetu.

Proizvodnja maslina u Grčkoj i Tunisu ove godine je vrlo dobra, pa se proizvođači maslinovog ulja iz ovih zemalja nadaju da će svoj udjel na tržištu povećati.

Isto tako, enormni rast cijena ovog proizvoda potiče sadnju maslina u zonama koje nisu tradicionalno predodređene za ovu biljnu kulturu.

U tom kontekstu, stručnjaci predviđaju da je Australija budući div u proizvodnji maslinovog ulja.